FunBox > Deus ex machina

Ovih 7 stvari NIKAKO NE OSTAVLJAJTE u automobilu kada su velike vrućine - NEKE MOGU BITI VRLO OPASNE

Sunce i vrućina pogubno deluju na neke stvari koje koristimo i nikako nije pametno ostavljati ih u automobilima

Autor: revijahak.hr

19/08/2022 > 08:09

podeli vest:

Ovih 7 stvari NIKAKO NE OSTAVLJAJTE u automobilu kada su velike vrućine - NEKE MOGU BITI VRLO OPASNE
Foto: Pexel.com


Ovo je lista stvari koje su veoma opasne kada dugo stoje na suncu, a često ih ostavljamo u vozilima:

1. Flašice sa vodom

Foto: Pexel.com

 

Razumno je držati flašu vode u automobilu tokom vrućeg talasa. Međutim, hemikalije u plastici koje deluju kao vezivna sredstva i čine plastiku fleksibilnom izazivaju zabrinutost stručnjaka koji proučavaju njihov uticaj na zdravlje ljudi. Ostavljanje vode u plastičnim bocama u vrućem automobilu može uzrokovati ispuštanje tih otrovnih hemikalija u vodu.

2. Električni uređaji

Foto: Pexels.com

 

Ekstremna vrućina u automobilima može oštetiti baterije na svim uređajima koje koristimo, od računara, mobilnog telefona, tableta i td. Neke kvarove koje može izazvati ovo oštećenje, teško je kasnije sanirati. 

3. Bilo kakav sprej 

Foto: Pixabay.com

 

Sledeći na listi su sprejevi. Od dezodoransa do lakova za kosu. Kada temperatura dosegne oko 48°C, pritisak u bocama   raste dovoljno da može da izazove eksploziju, tvrde stručnjaci. 

4. Lekovi

Foto: Pexels.com

 

Mnoge lekove, poput antibiotika, treba čuvati u frižideru. Lekovi uglavnom ne podnose vrućinu, a neki od njih će postati neupotrbljivi nakon izlaganja ekstremno visokim temperaturama. Ako koristite adrenalinske injekcije, na njihova kvalitet i delotvornost utiče toplota. Što, u nekim momentima, može biti pitanje života ili smrti.

5. Kozmetika i šminka

Foto: Pexels.com

 

Karmin za usne se topi, ako je izložen visokim temperaturama. Ono što nije dobro ostavljati na suncu su i bočice sa kremama za sunčanje (znimljiv paradoks, zar ne?) jer u nekim slučajevima mogu eksplodirati ili se pokvariti.

6. Limenke gaziranih pića

Foto: Pexels.com

 

Limenke izložene konstantnoj toploti mogu eksplodirati posebno kada su kao ovih dana napolju ekstremne vrućine. Čak i sok od pomorandže može eksplodirati ako se ostavi u automobilu duže vreme, a to dovodi do ulepljenih sedišta.

7. Upaljač

Foto: Pexels.com

 

Upaljač je veoma opasno ostavljati u kolima tokom vrućeg talasa. Eksplozija ove malene naprave može izazvati veliku štetu pa i pucanje vetrobranskih stakala.

 

 

 

Ostavite komentar