Ekonomija > Čuvarkuća

TURISTI NE ŽELE HOTELE SA 5 ZVEZDICA Sada "cveta" turizam koji nudi degustaciju sira i još ponešto

Autor: Milena Gačević

Izvor: K1info

19/09/2025 > 21:41

podeli vest:

TURISTI NE ŽELE HOTELE SA 5 ZVEZDICA Sada "cveta" turizam koji nudi degustaciju sira i još ponešto
Foto: Shutterstock


Gastro-turizam u Evropi sve više dobija novu dimenziju - kroz sir. Umesto obilaska klasičnih turističkih atrakcija, putnici danas traže autentična iskustva i povezuju ih sa lokalnim specijalitetima.

Upravo sir postaje vodič kroz pejzaže, tradiciju i priče koje bi ostale neispričane.

Od francuskih i švajcarskih sela, preko vinorodnih brda Alzasa i Bavarske, pa sve do Slovenije i Austrije, razvijaju se posebne „sir ture“.

One vode posetioce kroz planinske kolibe, muzeje, pećine za zrenje i porodične mlekare, gde se uz miris sena degustiraju sirevi upareni sa rustičnim hlebom, vinom ili pivom, piše eKapija.

U Nemačkoj, zemlji poznatoj po pivu i kobasicama, domaći sirevi dobijaju sve veću pažnju i postaju atrakcija među turistima.

Pixabay.com

Ovakve ture spajaju prirodu, zanatsku proizvodnju i bogatu lokalnu istoriju.

Turisti se sve češće odlučuju za seoske kuće, kolibe i farme umesto luksuznih hotela, a uspomene na ukuse i doživljaje zamenjuju klasične suvenire.

U vremenu kada je naglasak na održivosti i autentičnim vezama sa lokalnim zajednicama, sir se pokazuje kao simbol tog trenda – jednostavan, ali snažan most između putovanja i doživljaja.

U Evropi danas sir nije samo hrana – on je priča, destinacija i iskustvo koje privlači sve više zaljubljenika u putovanja.

Ukraden ČEDAR SIR vredan 360.000 evra

KAKO DA ZNAMO DA LI JE SIR OD MLEKA ILI JE PUN PALMINOG ULJA? 

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar