AMERI ĆE POŽELET' SIRA IZ ŠVAJCARSKE... Trampove carine napravile problem proizvođačima poznatih sireva
Ekonomija
podeli vest:
Brzom i koordinisanom akcijom pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, Službe za suzbijanje kriminala i Policijske uprave u Kruševcu, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom, Ministarstvom poljoprivrede i Upravom za veterinu – sprečen je promet velike količine pilećeg mesa zaraženog bakterijom salmonelom.
Kako je saopšteno, ovom akcijom otklonjena je direktna opasnost po zdravlje ljudi i životnu sredinu, jer je kontaminirano meso moglo da završiti na trpezama.
Salmonela je bakterija koja izaziva trovanje kod ljudi, poznato kao salmoneloza. Najčešće se nalazi u proizvodima životinjskog porekla, posebno u mesu i jajima. Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste da zaražena hrana često izgleda i miriše potpuno normalno, zbog čega je neophodan dodatni oprez.
Simptomi se obično javljaju između 6 sati i 6 dana nakon konzumacije zaražene hrane, a uključuju:
* izraženu dijareju,
* povišenu telesnu temperaturu,
* grčeve i bolove u stomaku,
* mučninu i povraćanje,
* krvavu stolicu,
* dehidraciju,
* vrtoglavicu pri ustajanju.
U većini slučajeva bolest traje 4 do 7 dana i prolazi bez potrebe za antibioticima, ali kod određenih grupa – kao što su deca mlađa od 5 godina, osobe starije od 65 godina, kao i oni sa hroničnim bolestima ili oslabljenim imunitetom – infekcija može imati ozbiljnije posledice.
Zaraza se može preneti raznim vrstama hrane, od mesa i ribe do orašastih putera i svežeg povrća.
Letnji meseci su idealni za razvoj salmonele, posebno ako se hrana ne čuva pravilno.
Najugroženiji su deca, stariji i hronični bolesnici – kod njih infekcija može biti opasna po život.
Na jedan potvrđen slučaj trovanja salmonelom dolazi čak 30 neprijavljenih.
Salmonela se prenosi i među životinjama, ali i s čoveka na čoveka, pa se savetuje dodatna higijena i oprez u kontaktu s određenim vrstama životinja.
Zahvaljujući pravovremenoj akciji nadležnih organa, ova potencijalna zdravstvena kriza je izbegnuta. Ipak, stručnjaci apeluju na građane i proizvođače da obrate dodatnu pažnju na uslove čuvanja, rukovanja i termičke obrade hrane, jer su prevencija i higijena najefikasnija zaštita.
BONUS VIDEO:
Uskoro opširnije na k1info.rs
Pojedino voće može povećati toksičnost lekova. Ove voćke treba izbegavati na terapiji!
pre 14 sati
VestiMinistar Darko Glišić doživeo moždani udar i trenutno je u ozbiljnom stanju.
05.08.2025
VestiVećina nas bi to jednostavno ignorisala, ali stručnjaci savetuju da budemo oprezni.
05.08.2025
Mozaik
Ostavite komentar