
TRGOVALI ZARAŽENIM MESOM! Otac i sin iz Kruševca u centru skandala, salmonela vreba, a ovo su simptomi
podeli vest:

Brzom i koordinisanom akcijom pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, Službe za suzbijanje kriminala i Policijske uprave u Kruševcu, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom, Ministarstvom poljoprivrede i Upravom za veterinu – sprečen je promet velike količine pilećeg mesa zaraženog bakterijom salmonelom.
Kako je saopšteno, ovom akcijom otklonjena je direktna opasnost po zdravlje ljudi i životnu sredinu, jer je kontaminirano meso moglo da završiti na trpezama.
Salmonela je bakterija koja izaziva trovanje kod ljudi, poznato kao salmoneloza. Najčešće se nalazi u proizvodima životinjskog porekla, posebno u mesu i jajima. Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste da zaražena hrana često izgleda i miriše potpuno normalno, zbog čega je neophodan dodatni oprez.
Simptomi infekcije salmonelom
Simptomi se obično javljaju između 6 sati i 6 dana nakon konzumacije zaražene hrane, a uključuju:
* izraženu dijareju,
* povišenu telesnu temperaturu,
* grčeve i bolove u stomaku,
* mučninu i povraćanje,
* krvavu stolicu,
* dehidraciju,
* vrtoglavicu pri ustajanju.
U većini slučajeva bolest traje 4 do 7 dana i prolazi bez potrebe za antibioticima, ali kod određenih grupa – kao što su deca mlađa od 5 godina, osobe starije od 65 godina, kao i oni sa hroničnim bolestima ili oslabljenim imunitetom – infekcija može imati ozbiljnije posledice.
Pet činjenica o salmoneli:
Zaraza se može preneti raznim vrstama hrane, od mesa i ribe do orašastih putera i svežeg povrća.
Letnji meseci su idealni za razvoj salmonele, posebno ako se hrana ne čuva pravilno.
Najugroženiji su deca, stariji i hronični bolesnici – kod njih infekcija može biti opasna po život.
Na jedan potvrđen slučaj trovanja salmonelom dolazi čak 30 neprijavljenih.
Salmonela se prenosi i među životinjama, ali i s čoveka na čoveka, pa se savetuje dodatna higijena i oprez u kontaktu s određenim vrstama životinja.
Zahvaljujući pravovremenoj akciji nadležnih organa, ova potencijalna zdravstvena kriza je izbegnuta. Ipak, stručnjaci apeluju na građane i proizvođače da obrate dodatnu pažnju na uslove čuvanja, rukovanja i termičke obrade hrane, jer su prevencija i higijena najefikasnija zaštita.
BONUS VIDEO:
Uskoro opširnije na k1info.rs
NE UZIMAJTE OVU VOĆKU Ako pijete lekove za pritisak ili srce, ovu voćku odmah izbacite!
Pojedino voće može povećati toksičnost lekova. Ove voćke treba izbegavati na terapiji!
06.08.2025
VestiMOŽDANI UDAR KOJI JE IMAO DARKO GLIŠIĆ NE BIRA VREME NI MESTO Prepoznajte prve simptome – mogu spasiti život
Ministar Darko Glišić doživeo moždani udar i trenutno je u ozbiljnom stanju.
05.08.2025
VestiBOLJE DA SPREČITE, NEGO DA LEČITE Čuvajte se, ovakav krompir nikako ne bi smeli da jedete!
Većina nas bi to jednostavno ignorisala, ali stručnjaci savetuju da budemo oprezni.
05.08.2025
Mozaik
Ostavite komentar