Zdravlje

TRGOVALI ZARAŽENIM MESOM! Otac i sin iz Kruševca u centru skandala, salmonela vreba, a ovo su simptomi

Izvor: K1info

Autor: K1info

06/08/2025 > 14:44

podeli vest:

TRGOVALI ZARAŽENIM MESOM! Otac i sin iz Kruševca u centru skandala, salmonela vreba, a ovo su simptomi
Foto: Shutterstock/MUP RS


Brzom i koordinisanom akcijom pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, Službe za suzbijanje kriminala i Policijske uprave u Kruševcu, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom, Ministarstvom poljoprivrede i Upravom za veterinu – sprečen je promet velike količine pilećeg mesa zaraženog bakterijom salmonelom.

Kako je saopšteno, ovom akcijom otklonjena je direktna opasnost po zdravlje ljudi i životnu sredinu, jer je kontaminirano meso moglo da završiti na trpezama. 

Salmonela  je bakterija koja izaziva  trovanje kod ljudi, poznato kao salmoneloza. Najčešće se nalazi u proizvodima životinjskog porekla, posebno u mesu i jajima. Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste da zaražena hrana često izgleda i miriše potpuno normalno, zbog čega je neophodan dodatni oprez.

Simptomi infekcije salmonelom

Simptomi se obično javljaju između 6 sati i 6 dana nakon konzumacije zaražene hrane, a uključuju:

* izraženu dijareju,

* povišenu telesnu temperaturu,

* grčeve i bolove u stomaku,

* mučninu i povraćanje,

* krvavu stolicu,

* dehidraciju,

* vrtoglavicu pri ustajanju.

U većini slučajeva bolest traje 4 do 7 dana i prolazi bez potrebe za antibioticima, ali kod određenih grupa – kao što su deca mlađa od 5 godina, osobe starije od 65 godina, kao i oni sa hroničnim bolestima ili oslabljenim imunitetom – infekcija može imati ozbiljnije posledice.

Pet činjenica o salmoneli:

Zaraza se može preneti raznim vrstama hrane, od mesa i ribe do orašastih putera i svežeg povrća.

Letnji meseci su idealni za razvoj salmonele, posebno ako se hrana ne čuva pravilno.

Najugroženiji su deca, stariji i hronični bolesnici – kod njih infekcija može biti opasna po život.

Na jedan potvrđen slučaj trovanja salmonelom dolazi čak 30 neprijavljenih.

Salmonela se prenosi i među životinjama, ali i s čoveka na čoveka, pa se savetuje dodatna higijena i oprez u kontaktu s određenim vrstama životinja.

Zahvaljujući pravovremenoj akciji nadležnih organa, ova potencijalna zdravstvena kriza je izbegnuta. Ipak, stručnjaci apeluju na građane i proizvođače da obrate dodatnu pažnju na uslove čuvanja, rukovanja i termičke obrade hrane, jer su prevencija i higijena najefikasnija zaštita.

BONUS VIDEO: 

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar