OVE ZAČINE SIGURNO IMATE U KUHINJI! Na prirodan način sniziće vam krvni pritisak i ne samo to
Beli luk može da utiče na krvni pritisak slično kao što to čine lekovi
podeli vest:

Visok krvni pritisak (hipertenzija) je jedan od najvažnijih faktora rizika za srčana oboljenja i moždani udar, ali najčešće ne ispoljava simptome zbog čega se naziva se i "tihim ubicom".
Zato je od vitalnog značaja održavati normalan nivo krvnog pritiska. U nastavku su biljke i začini koji mogu pomoći u spuštanju krvnog pritiska.
1. Bosiljak
Najpoznatiji po svojoj upotrebi u pesto sosu i italijanskim jelima, bosiljak sadrži jedinjenja koja mogu pomoći u smanjenju visokog krvnog pritiska. Naime, bosiljak sadrži antioksidans nazvan eugenol, za koji se smatra da deluje kao prirodni blokator kalcijumovih kanala. Ova jedinjenja pomažu u opuštanju krvnih sudova, sprečavajući kalcijum da uđe tamo gde mu nije mesto.
Bosiljak pomaže u borbi protiv infekcija i jača imunitet, a studije pokazuju da smanjuje i nivo šećera u krvi pre i posle obroka, kao i da pomaže u lečenju anksioznosti i depresije.
2. Beli luk
Beli luk je opšte poznat kao narodni lek u borbi protiv bolesti, uključujući običnu prehladu, a postoje ubedljivi dokazi o blagotvornim efektima na zdravlje srca. Studije na ljudima su otkrile da dodatak belog luka izaziva značajno smanjenje krvnog pritiska kod osoba sa visokim krvnim pritiskom.
Beli luk je jedan od najbogatijih izvora jedinjenja koja sadrže sumpor, uključujući alicin. Alicin pomaže u opuštanju krvnih sudova i podsticanju zdrave cirkulacije. Neke studije su čak otkrile da ekstrakt belog luka može da utiče na krvni pritisak slično kao što to čine određeni lekovi.
3. Timijan
Timijan je bogat ruzmarinskom kiselinom, koja podržava protok krvi, opušta krvne sudove, pa čak može da se bori i protiv upale. Neke studije na životinjama su čak pokazale da ruzmarinska kiselina može da blokira enzim koji konvertuje angiotenzin (ACE), što značajno snižava krvni pritisak.
4. Peršun
Peršun je od davnina poznat kao lekovita biljka i koristio se za lečenje visokog krvnog pritiska i kao diuretik (lek za izbacivanje viška tečnosti iz organizma).
Dobar je izvor vitamina C i karotenoida, antioksidanata koji biljkama daju boju. Antioksidansi poput ovih mogu pomoći u smanjenju krvnog pritiska i lipoproteina niske gustine (LDL) odnosno "lošeg" holesterola koji je važan faktora rizika za srčana oboljenja.
Osim toga, peršun je bogat nitratima koji pomažu u širenju krvnih sudova, što poboljšava protok krvi i snižava krvni pritisak.
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar