Grčki jogurt se dobija ceđenjem običnog jogurta kako bi se uklonio višak tečnosti i surutke, čime grčki jogurt sadrži dvostruko više proteina i manje od polovine šećera u poređenju sa tradicionalnim jogurtom.
Takođe, ima niži sadržaj šećera i laktoze, što ga čini pogodnijim za osobe koje su osetljive na mlečne proizvode.
Ovaj svestrani proizvod bogat je probioticima, kalcijumom, kalijumom i drugim esencijalnim hranljivim materijama, što ga čini zdravim izborom za visokoproteinske užine ili kao dodatak glavnim obrocima. Grčki jogurt je izuzetno prilagodljiv i može se koristiti u različitim slanim i slatkim receptima.
pročitajte još
Roditelje uglavnom muči pitanje kako da prepoznaju da li im je dete zaraženo boginjama ili nekim drugim virusom
07.12.2024
Vesti
Stigli su najnoviji podaci BATUTA
06.12.2024
Vesti
Smešten među najhranljivije mlečne proizvode, grčki jogurt se ističe procesom proizvodnje koji uklanja vodenaste proteine surutke, čineći ga gušćim i bogatijim proteinima. Na primer, nemasni obični grčki jogurt ima malo kalorija, masti i zasićenih masti, ali obezbeđuje količinu proteina ekvivalentnu onoj u 2,5 jaja po porciji.
Međutim, sadržaj masti i kalorija povećava se ako birate punomasne varijante ili one sa dodacima šećera. Pored visokog sadržaja proteina, grčki jogurt je odličan izvor kalcijuma, kao i važnih hranljivih materija poput magnezijuma, kalijuma, cinka, selena i vitamina B.
Izbor pravog grčkog jogurta ključan je za postizanje nutritivnih koristi. Najbolji izbor je nemasni obični grčki jogurt bez dodataka. Izbegavajte verzije sa zaslađivačima i kombinacije sa slatkim dodacima, poput granole, koje mogu značajno da povećaju unos šećera i kalorija.
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar