Zdravlje

AKO POSTITE, DOBRO PAZITE ŠTA JEDETE! Konzervirana tuna izuzetno opasna: "U rangu sa azbestom i arsenom"

Konzervirana tuna u Evropi ima visoku koncentraciju žive i premašuje granicu za ostale ribe, navodi se u izveštaju francuske NVO Blum

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

06/12/2024 > 12:28

podeli vest:

AKO POSTITE, DOBRO PAZITE ŠTA JEDETE! Konzervirana tuna izuzetno opasna: "U rangu sa azbestom i arsenom"
Foto: Shutterstock


Božićni post počeo je 28. novembra i trajaće 40 dana - do Badnjeg dana, 6. januara. Većina Srba posti što znači da je ovo period kada se riba konzumira u velikim količinama. Iako ova namirnica važi za jednu od najzdravijih, stručnjaci upozoravaju da riba u konzervama, naročito tunjevina, može da bude veoma štetna. 

Konzervirana tuna u Evropi ima visoku koncentraciju žive i premašuje granicu za ostale ribe, navodi se u izveštaju francuske nevladine organizacije Blum, koji je objavljen u oktobru. Izveštaj je zasnovan na analizi skoro 150 limenki iz pet evropskih zemalja.

U svom izveštaju navode da Svetska zdravstvena organizacija (SZO) smatra da je živa jedna od deset hemijskih supstanci od značaja za javno zdravlje širom sveta, u rangu sa azbestom i arsenom, i da ovaj neurotoksin predstavlja ozbiljne rizike za ljudski organizam. Posle 18 meseci istrage, Blum je u izveštaju naveo da su, od 1970. moćni lobiji za tunjevinu svesno izabrali da favorizuju ekonomske interese industrijskog ribolova tune na štetu zdravlja preko stotina miliona potrošača tune u Evropi.

Foto: Unsplash.com

 

- Ovo cinično lobiranje dovelo je do postavljanja 'prihvatljivog' praga žive tri puta višeg za tunu nego za druge ribe kao što je bakalar, bez i najmanjeg zdravstvenog opravdanja za drugačiji prag. Maksimalni dozvoljeni nivo žive u tuni nije proizvoljno postavljen: on odgovara Drugim rečima, prag opasnosti nije postavljen radi zaštite zdravlja ljudi, već isključivo radi zaštite finansijskih interesa industrije tune. populacije, sa potencijalno ozbiljnim zdravstvenim posledicama - navode iz Blum-a i dodaju:

- Pre svega, moramo da se setimo da se živa, čije su globalne emisije naglo porasle u poslednja dva veka, nalazi u velikim količinama u okeanu. Akumulira se u ribama u svom najotrovnijem obliku, metilživi, završavajući na policama, a zatim i na tanjirima miliona porodica. Kao grabežljivac na vrhu lanca ishrane, tuna akumulira teške metale iz svog plena, što dovodi do velikog povećanja kontaminacije živom u poređenju sa manjim vrstama je najprodavanija riba u Evropi, međutim, redovno uzimanje metil žive – čak i u malim količinama – predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik, posebno (ali ne isključivo) za razvoj mozga fetusa i male dece.

100 odsto limenki je bilo kontaminirano živom

Blum je nasumično odabrao 148 limenki iz pet evropskih zemalja (Engleske, Nemačke, Italije, Francuske i Španije) i testirao ih u nezavisnoj laboratoriji: 100% limenki je bilo kontaminirano živom.

Čak 57 testiranih konzervi premašilo je najstrožu maksimalnu granicu žive definisanu za ribu u Evropskoj uniji (0,3 mg/kg). Od 148 konzervi, jedna limenka kupljena u pariskoj prodavnici imala je rekordni nivo od 3,9 mg/kg, ili 13 puta veći nivo za vrste koje podležu najrestriktivnijoj granici od 0,3 mg/kg.

Proučavajući dokumente Svetske zdravstvene organizacije, Evropske komisije za hranu i Evropske komisije, ova organizacija navodi da evropske javne vlasti koriste stvarnu kontaminaciju tune živom da bi uspostavile prag koji obezbeđuje da 95 odsto tune može da se proda.

Jedna od najzagađenijih vrsta

- Zbog toga tuna, jedna od najzagađenijih vrsta, ima tri puta veću toleranciju na živu od najmanje kontaminirane vrste (1 mg/kg u poređenju sa 0,3 mg/kg za bakalar, na primer). Nema zdravstvenog razloga za to. razlika: živa nije ništa manje toksična ako se unese preko tunjevine - upozoravaju iz Blum-a.

Šta je živa?

- Živa je moćan neurotoksin koji se vezuje za mozak i veoma ga je teško otarasiti. Svi to znaju - objasnila je Džuli Guterman, istraživač u Blumu i glavni autor istraživanja i dodala:

- Teško mi je bilo da poverujem da industrijalci i političari mogu svesno da izaberu zločinački cinizam, ali morao sam da se suočim sa činjenicama. Pošto su delovali pre nego što su regulatorni pragovi, to znači da proizvođači i prodavci sada mogu legalno da prodaju kontaminirane proizvode. Dozvoliti ljudima da veruju da je jedenje tunjevine bezbedno sa zdravstvene tačke gledišta je neoprostiva laž sa ozbiljnim posledicama.

Ona je nastavila da je važno zapamtiti da se u Evropi tunjevina uglavnom jede u konzervama.

- Međutim, prema našim saznanjima, od 2023. godine, veliki uvoznik poput Francuske ne vrši nikakve provere kontaminacije konzervirane tune: niti jednu proveru godišnje. Državne vlasti čak ni ne pokušavaju da sakriju svoje saučesništvo sa industrijom tune. dali su industrijskim ribarima i velikim trgovačkim lancima dozvolu za kontaminaciju - rekla je ona.

Biljana Borzan je zabrinuta

Hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu (EP) Biljana Borzan, koja od septembra obavlja funkciju stalnog izvestioca evrosocijalista za bezbednost hrane, rekla je da ovakva razlika izaziva zabrinutost jer su rizici po zdravlje isti bez obzira na ribu koju građani konzumiraju.

- Smatram da bi uvođenje strožih ograničenja za živu u tuni u Hrvatskoj moglo pozitivno uticati na zdravlje građana, ali i povećati povjerenje potrošača u sigurnost hrane - rekla je Borzan za tportal.

Foto: Shutterstock

 
Tunjevina u konzervi zabranjena je u vrtićima

- Zabrinjava i činjenica da je tunjevina u konzervi nedavno zabranjena u nekim rasadnicima u Velsu i Engleskoj zbog istraživanja koja pokazuju da može da sadrži toksične nivoe žive. Posebno je važno zaštititi najugroženije grupe, kao što su deca i trudnice. , jer su najizloženiji štetnom dejstvu metil žive, toksina koji je koncentrisan u morskim plodovima - dodala je ona.

Portparol EU za zdravlje i bezbednost hrane Stefan de Kirsmaker rekao je za Euronjuz da su 2022. godine obavljena testiranja na 25 vrsta ribe kako bi se videlo koja je optimalna granica u odnosu na zdravlje, ali i na tržište. Međutim, tunjevina nije uključena u studiju.

- Morate pronaći balans između zaštite potrošača od unošenja zagađivača i očuvanja lanca snabdevanja te ribe, kako bi ona ostala dostupna na tržištu - rekao je on.

Dodao je da se ne radi o povlađivanju tržišnim lobijima, već o dva izuzetno važna prioriteta jer je za zaštitu od zagađujućih materija važna i za potrošače, kao i činjenica da mogu da nastave da imaju koristi od konzumiranja određene ribe.

Bonus video:

Ostavite komentar