STRAHOTA! Ljudi zaraženi trihinelozom u Pančevu – meso koje su jeli je opasno po život! Ovo su simptomi
podeli vest:
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu, uz podršku Upravе kriminalističke policije i Službe za suzbijanje kriminala, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Pančevu, uhapsili su dve osobe zbog sumnje da su omogućile stavljanje u promet mesa zaraženog trihinelom, čime je ugroženo zdravlje najmanje 18 ljudi.
Uhapšeni su M. S. (72), veterinar i vlasnik jedne veterinarske ambulante, zbog sumnje da je izvršio krivično delo nesavesno obavljanje pregleda životnih namirnica, i D. J. (47), vlasnik poljoprivrednog gazdinstva, zbog sumnje da je počinio krivično delo proizvodnja i promet štetnih proizvoda.
Prema Institutu za javno zdravlje Vojvodine, trihineloza je jedna od najrasprostranjenijih zoonoza i izaziva je parazit valjkaste forme, Trichinella spiralis, čije se larve nalaze u mesu zaraženih životinja. Konzumiranje takvog mesa vodi do infekcije kod ljudi.
Institut podseća da je trihineloza u Vojvodini vodeća bolest u grupi zoonoza. Svake godine beleže se manje porodične epidemije, dok veće epizode nisu retke, naročito kada se meso prodaje izvan legalnog lanca. Najveća epidemija u Vojvodini zabeležena je 1985. godine u Sremskoj Mitrovici, sa 767 obolelih.
Trihinela se nalazi u poprečnoprugastim mišićima i prenosi sa jednog domaćina na drugog, održavajući se u prirodi među životinjama povezanim lancem ishrane. Kada larve uđu u organizam novog domaćina, prolaze kroz crevnu fazu, potom migriraju u mišiće, gde se učaure i mogu ostati žive godinama, čekajući sledećeg domaćina.
Ljudi koji jedu zaraženo meso prolaze kroz tri faze bolesti:
Crevna faza: nakon nekoliko dana javljaju se simptomi poput malaksalosti, gubitka apetita, mučnine, povraćanja i bolova u stomaku.
Migraciona faza: larve dospevaju u mišiće, izazivajući visoku temperaturu, oticanje kapaka i lica, bolove u mišićima, otežano žvakanje, hodanje i govor. Simptomi se javljaju 5–45 dana od konzumacije mesa.
Faza oporavka: upalni procesi u mišićima se smiruju, larve ostaju učaurene, a oporavak može trajati mesecima.
Mere prevencije:
Meso mora biti pregledano od strane stručnog lica pre konzumacije.
Ne jesti sirovu ili nedovoljno termički obrađenu hranu. Preporučena temperatura kuvanja mesa je iznad 70°C dok meso ne promeni boju u svim delovima.
Zaraženost je veća u gazdinstvima sa pacovima, pa je deratizacija obavezna.
Institut upozorava: trihineloza je opasna, ali se može sprečiti pravilnim pregledom mesa i termičkom obradom.
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar