BATUT DAO SMERNICE ZA BOŽIĆNI POST: Evo kako da se hranite zdravo i ne dobijete na težini
podeli vest:
Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut saopštio je, povodom početka Božićnog posta, da pravilan raspored obroka može da pomogne u održavanju osećaja sitosti, telesne mase i zdravlja.
- U toku posta imamo veliki izbor namirnica od kojih možemo da napravimo zdrav i ukusan obrok. Osnovu naše uobičajene, svakodnevne ishrane čine meso, jaja i mlečni proizvodi. U postu se ove namirnice izbacuju iz ishrane i prelazi se na ishranu koju čine voće, povrće, žitarice i riba - navodi se u saopštenju.
Ukazali su da se tokom posta menja i način pripreme hrane.
- Posna hrana spremljena na vodi ili na malo ulja lakše se vari od masne, začinjene hrane i mnogi, zbog takvog načina pripreme hrane i izbora namirnica, nakon obroka nemaju osećaj sitosti, a da bi se nadoknadio osećaj sitosti vrlo često dolazi do povećanja unosa hleba i testenine i na taj način se značajno povećava kalorijski unos i zbog toga često, u toku posta, dolazi do povećanja telesne mase - navodi se u saopštenju.
Batut ukazuje da povećanje telesne mase tokom posta može da spreči tako što će obroci biti redovni, umereni i raznovrsni, kao i da povećanim unosom voća, povrća, integralnih žitarica, mahunarki doprinosimo poboljšanju zdravlja tako što unosom tih namirnica se doprinosi smanjenju masnoća u krvi, poboljšanju kontrole šećera u krvi, smanjenju rizika od srčanih oboljenja i doprinosi se "odmoru" sistema za varenje.
- Iako mnogi post doživljavaju kao zdraviji način ishrane, u toku sâmog posta treba voditi računa o unosu proteina i kalcijuma s obzirom da u ishrani nisu zastupljeni meso i mlečni proizvodi - navodi se u saopštenju.
Dodali su da u postu izbor treba da budu namirnice koje su hranljive i koje daju dovoljno energije, te da u ovom periodu treba povećati unos biljnih proteina poput mahunarki kao što su pasulj, sočivo, leblebije, zatim orašastih plodova, semenki i proizvoda kao što su tofu sir, tofu namaz ili sojino mleko.
Unosom povrća, kao što su brokoli, kelj, zatim badema, susama obezbeđuje se određen unos kalcijuma, a raznovrsnom i planiranom ishranom, u toku posta, može se izbeći i nedostatak gvožđa, cinka, vitamina B12.
Važno je da, u određenoj količini, u toku dana unose se mahunarke, orašasti plodovi, semenke suncokreta, bundeve, laneno seme, čia semenke, zeleno lisnato povrće, orasi, bademi, sojino ili neko drugo biljno mleko obogaćeno kalcijumom.
- Ne smemo zaboraviti ni zdrave masti kao što su maslinovo ulje, laneno ulje, avokado uz, već pomenute, orašaste plodove i semenke. Treba izbegavati zaslađene napitke i prednost dati vodi i biljnim čajevima - navodi se u saopštenju.
Istakli su da se osećaj gladi ili umora sprečava planiranjem obroka što znači da dan treba započeti doručkom koji mogu da čine ovsena kaša sa malo oraha i voća spremljena na vodi ili biljnom mleku ili integralni hleb sa namazom od avokada uz salatu, dok ručak treba da bude izbalansiran i njega, pored pasulja ili sočiva, mogu da čine povrće uz šampinjone i salatu ili rižoto sa tikvicama, paprikom uz maslinovo ulje i biljne začine.
Lagana, hranljiva večera može da se sastoji od salate ili humusa, integralnog hleba i povrća, a u toku dana poželjno je imati i užine koje, pored voća, mogu da čine šaka orašastih plodova, biljni jogurt kome možemo dodati malo voća ili energetska pločica koju čine ovsene pahuljice, urme i kakao.
- Kao što vidimo, post donosi značajne promene u načinu ishrane. Kod mnogih ljudi mogu da se jave nedoumice oko izbora namirnica kojima će uneti sve potrebne hranljive sastojke - navodi se u saopštenju.
Božićni post počinje 28. novembra i traje 40 dana, ali nije tako strog kao Veliki Post, završava se 6. januara.
U toku celog ovoga posta, po pravilu se ne jede meso, mlečni proizvodi i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srede i petka koji se poste "na vodi".
Riba se jede svake subote i nedelje kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice (4. decembra), čak i ako praznik padne u sredu ili petak.
Poslednja nedelja Božićnog posta posti se strožije, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti "na vodi".
Bonus video:
BOŽIĆNI POST 2025-2026: Kada počinje, koliko traje i šta možete jesti od 28. novembra
Kalendar obroka po danima i nedeljama do Božića! Kako postiti bez štete po zdravlje, ko je izuzet od posta i zašto je važno pre posta konsultovati se i sa sveštenikom i sa lekarom
pre 2 sata
VestiPOSNA VIKEND POGAČA Savršen recept za vaše najmilije jutrom da zamiriše!
Lako se priprema, ukusna je i odlično se kombinuje s raznim jelima
03.01.2025
Posna jelaPOSNA KREM ČORBA OD KARFIOLA Jednostavan i zdrav recept za svaki dan
Ova čorba je kremasta, hranljiva i vrlo jednostavna za pripremu
02.01.2025
Posna jelaPOSNA PROJA SA POVRĆEM I SUSAMOM Savršen izbor za zdrav i ukusan obrok
Probajte ovaj recept već danas i uživajte u svakom zalogaju!
30.12.2024
Posna jelaDANAS PRAVI ZIMSKI DAN Biće kiše koja će prelaziti u susnežicu, a svemu će se pridružiti i vetar
U višim predelima sneg
27.11.2025
Vesti
Ostavite komentar