Zdravlje

BATUT DAO SMERNICE ZA BOŽIĆNI POST: Evo kako da se hranite zdravo i ne dobijete na težini

Autor: Anica Ninković

28/11/2025 > 08:01

podeli vest:

BATUT DAO SMERNICE ZA BOŽIĆNI POST: Evo kako da se hranite zdravo i ne dobijete na težini
Foto: ATA Images


Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut saopštio je, povodom početka Božićnog posta, da pravilan raspored obroka može da pomogne u održavanju osećaja sitosti, telesne mase i zdravlja.

- U toku posta imamo veliki izbor namirnica od kojih možemo da napravimo zdrav i ukusan obrok. Osnovu naše uobičajene, svakodnevne ishrane čine meso, jaja i mlečni proizvodi. U postu se ove namirnice izbacuju iz ishrane i prelazi se na ishranu koju čine voće, povrće, žitarice i riba - navodi se u saopštenju.

Ukazali su da se tokom posta menja i način pripreme hrane. 

- Posna hrana spremljena na vodi ili na malo ulja lakše se vari od masne, začinjene hrane i mnogi, zbog takvog načina pripreme hrane i izbora namirnica, nakon obroka nemaju osećaj sitosti, a da bi se nadoknadio osećaj sitosti vrlo često dolazi do povećanja unosa hleba i testenine i na taj način se značajno povećava kalorijski unos i zbog toga često, u toku posta, dolazi do povećanja telesne mase - navodi se u saopštenju.

Batut ukazuje da povećanje telesne mase tokom posta može da spreči tako što će obroci biti redovni, umereni i raznovrsni, kao i da povećanim unosom voća, povrća, integralnih žitarica, mahunarki doprinosimo poboljšanju zdravlja tako što unosom tih namirnica se doprinosi smanjenju masnoća u krvi, poboljšanju kontrole šećera u krvi, smanjenju rizika od srčanih oboljenja i doprinosi se "odmoru" sistema za varenje. 

- Iako mnogi post doživljavaju kao zdraviji način ishrane, u toku sâmog posta treba voditi računa o unosu proteina i kalcijuma s obzirom da u ishrani nisu zastupljeni meso i mlečni proizvodi - navodi se u saopštenju.

Dodali su da u postu izbor treba da budu namirnice koje su hranljive i koje daju dovoljno energije, te da u ovom periodu treba povećati unos biljnih proteina poput mahunarki kao što su pasulj, sočivo, leblebije, zatim orašastih plodova, semenki i proizvoda kao što su tofu sir, tofu namaz ili sojino mleko. 

Unosom povrća, kao što su brokoli, kelj, zatim badema, susama obezbeđuje se određen unos kalcijuma, a raznovrsnom i planiranom ishranom, u toku posta, može se izbeći i nedostatak gvožđa, cinka, vitamina B12. 

Freepik.com

Važno je da, u određenoj količini, u toku dana unose se mahunarke, orašasti plodovi, semenke suncokreta, bundeve, laneno seme, čia semenke, zeleno lisnato povrće, orasi, bademi, sojino ili neko drugo biljno mleko obogaćeno kalcijumom.

- Ne smemo zaboraviti ni zdrave masti kao što su maslinovo ulje, laneno ulje, avokado uz, već pomenute, orašaste plodove i semenke. Treba izbegavati zaslađene napitke i prednost dati vodi i biljnim čajevima - navodi se u saopštenju.

Istakli su da se osećaj gladi ili umora sprečava planiranjem obroka što znači da dan treba započeti doručkom koji mogu da čine ovsena kaša sa malo oraha i voća spremljena na vodi ili biljnom mleku ili integralni hleb sa namazom od avokada uz salatu, dok ručak treba da bude izbalansiran i njega, pored pasulja ili sočiva, mogu da čine povrće uz šampinjone i salatu ili rižoto sa tikvicama, paprikom uz maslinovo ulje i biljne začine. 

Lagana, hranljiva večera može da se sastoji od salate ili humusa, integralnog hleba i povrća, a u toku dana poželjno je imati i užine koje, pored voća, mogu da čine šaka orašastih plodova, biljni jogurt kome možemo dodati malo voća ili energetska pločica koju čine ovsene pahuljice, urme i kakao.

Pixabay.com

- Kao što vidimo, post donosi značajne promene u načinu ishrane. Kod mnogih ljudi mogu da se jave nedoumice oko izbora namirnica kojima će uneti sve potrebne hranljive sastojke - navodi se u saopštenju.

Božićni post počinje 28. novembra i traje 40 dana, ali nije tako strog kao Veliki Post, završava se 6. januara.

U toku celog ovoga posta, po pravilu se ne jede meso, mlečni proizvodi i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srede i petka koji se poste "na vodi".

Riba se jede svake subote i nedelje kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice  (4. decembra), čak i ako praznik padne u sredu ili petak.

Poslednja nedelja Božićnog posta posti se strožije, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti "na vodi".

Bonus video:

Ostavite komentar