ZAOBIĐITE BEČKU ŠNICLU Naučnici dokazali da ni popularne štanglice nisu rešenje...
Visoko prerađena hrana ugrožava sve glavne organe
podeli vest:
Visoko prerađena hrana (UPF) šteti svim glavnim organima ljudskog tela i predstavlja ozbiljnu pretnju po globalno zdravlje, pokazuje najveći svetski pregled istraživanja objavljen u časopisu "Lanset".
UPF, koja, prema pisanju "Gardijana", sve više zamenjuje svežu hranu u ishrani dece i odraslih na svim kontinentima, povezana je sa povećanim rizikom od više zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, dijabetes tipa 2, srčane bolesti i depresiju.
Nagli porast konzumacije UPF širom sveta podstakle su korporacije usmerene ka agresivnim metodama sa ciljem da povećaju prodaju, manipulišu naučnom raspravom i spreče regulaciju, navodi istraživanje.
Serija od tri naučna rada navodi da milioni ljudi sve više konzumiraju proizvode kao što su gotova jela, žitarice, proteinske štanglice, gazirana pića i brza hrana.
U SAD i Velikoj Britaniji više od polovine prosečne ishrane čine UPF proizvodi, a kod nekih, posebno mlađih i siromašnijih stanovnika, UPF čini i do 80 odsto ishrane.
Pregled 104 dugoročnih studija pokazao je da 92 studije beleže povećan rizik od hroničnih bolesti i prerane smrti kod osoba koje konzumiraju UPF.
"Prvi rad u ovoj seriji pokazuje da visoko prerađena hrana šteti svim glavnim organima. Ljudi nisu biološki prilagođeni za njihovu konzumaciju", istakao je Monteiro.
Naučnici koji nisu učestvovali u studiji uglavnom podržavaju pregled, ali pozivaju i na dalja istraživanja, upozoravajući da povezanost sa zdravstvenim problemima ne znači nužno i uzročnost.
DOKTOR PREDRAG POLESKIĆ U EMISIJI "ŽENA ZA SVA VREMENA" Psorijaza i stres - Kako imunološki disbalans utiče na kožu
BOŽIĆNI POST 2025-2026: Kada počinje, koliko traje i šta možete jesti od 28. novembra
BONUS VIDEO:
DANAS OSETNO HLADNIJE U dva regiona obilni pljuskovi, a evo gde će biti i snega
U Beogradu najviša dnevna temperatura oko 8 stepeni
18.11.2025
Vesti
Ostavite komentar