Vesti > Svet

HRVATSKA u ŠENGENU od 1. januara, ulazak Bugarske i Rumunije ODLOŽEN

Austsrija i Holandija blokirale ulazak Bugarske i Rumunije u zonu slobodnog kretanja

Izvor: K1info/Tanjug

08/12/2022 > 15:43

podeli vest:

HRVATSKA u ŠENGENU od 1. januara, ulazak Bugarske i Rumunije ODLOŽEN
Foto: Janaf


Nakon što je Hrvatska danas u Briselu dobila jednoglasnu podršku Veća ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa da 1. januara naredne godine pristupi članštvu u Šengen zoni, oglasio se premijer Andrej Plenković porukom da će od toga najviše koristi imati građani i hrvatska privreda.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović je da je "Hrvatska u Šengenu" i da na njenom evropskom putu više nema granica.

- Ispunili smo sve uslove, prošli dug i zahtevan proces i na Veću za unutrašnje poslove odluka je doneta u potpunom saglasju - poručio je Božinović na Tviteru.

Istakao je da su sa Hrvatskom u Šengenu svi na dobitku - građani, privreda, Hrvatska i EU.

Šengenski prostor čini 26 država, uz 22 članice EU, tu su još Island, Norveška, Švajcarska i Lihtenštajn, a od 1. januara će im se pridružiti i Hrvatska, kao 27. članica šengenskog prostora.

Od toga dana granične kontrole na kopnenim, železničkim i pomorskim graničnim prelazima neće biti, a na proleće, 26. marta i u vazdušnim lukama.

Prijem Bugarske i Rumunije odložen

Ministri unutrašnjih poslova država članica EU i šengenskog prostora odlučili su  danas da Hrvatska uđe u Šengen zonu, dok je prijem Bugarske i Rumunije odložen.

Vit Rakušan, ministar za unutrašnje poslove Češke koja predsedava EU, čestitao je Hrvatskoj ulazak u Šengen zonu od 1. januara sledeće godine.

- Čestitamo Hrvatskoj, novoj članici Šengena. Posle dugo vremena, danas možemo da kažemo da je Šengen proširena. Hrvatska je sve uradila potrebno za to. Ovo je dobro i pozitivno za sve građane EU -  izjavio je Rakušan.

Planove za proširenje Šengena je blokirala Austrija zbog porasta broja migranata koji ulaze u EU, delom preko ove dve zemlje. Austrijski ambasador je juče, na sastanku ambasadora EU, rekao da se protivi pridruživanju Rumunije i Bugarske. 

Osim Austrije, i Holandija je protiv ulaska u Šengen Bugarske i Rumunije. 

 

Ostavite komentar