Vesti > Politika

SRBIJA od EU DOBIJA 165 MILIONA EVRA kako bi lakše "prošla" kroz zimu

Oliver Varhelji kazao da je primetna preokupacija građana da li će biti novca za račune i grejanje

Izvor: K1info/Tanjug

02/12/2022 > 13:59

podeli vest:

SRBIJA od EU DOBIJA 165 MILIONA EVRA kako bi lakše "prošla" kroz zimu
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji kazao je da je EU napravila paket energetske pomoći koji će mobilisati najmanje 2,5 milijarde evra za region.

Varheji je nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, na zajedničkoj konferenciji za medije, kazao da su primetne preokupacije oko toga kako će se proći kroz zimu, kao i da li će biti novca za račune i to, ne samo u evropskim zemljama, već naročito u zemljama sa manje finansijskih sredstava na Zapadnom Balkanu.

- Ponosan sam i srećan što mogu da doprinesem rešavanju ovog problema, možda već i ove godine, a najkasnije na početku sledeće godine donećemo 165 miliona evra kako bismo pomogli najugroženijim domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima kako bi mogli da premoste veliki cenovni jaz koji je nastao zbog energetske krize - kazao je Varhelji.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Kako je napomenuo, drugi deo programa za rešavanje energetske krize biće posvećen ulaganjima koja treba da promene energetsku sliku Zapadnog Balkana. 

Varhelji kaže da se sa predsednikom Vučićem dogovorio da je za to potreban novi plan, jer aktuelne rute i dobavljače moraju promeniti.

- Moramo da promovišemo energetsku tranziciju i sigurnost, kratkoročno i dugoročno, ali je neophodno da donesemo i nove rute, nove izvore energenata i zato moramo da poguramo bugarske prijatelje da ubrzaju izgradnju gasnog interkonektora sa Srbijom preko kog se nadamo da ćemo već iduće godine videti azerbejdžanski gas koji će se dopremati do Srbije -naveo je on.

 

On je dodao da se upravo zato "gura" taj interkonektor i sa Severnom Makedonijom kako bi i tu imali diversifikaciju izvora energije.

- Zato guramo i za jedan novi terminal za tečni gas na Jadranu, guramo projekte koji bi doneli zelenu električnu energiju na Zapadni Balkan iz zemalja kao što su Egipat i Tunis, oni su spremni da investiraju u zelenu energiju i nadam se da ćemo uspeti brzo da dopremimo elektricnu energiju do Zapadnog Balkana. Sve to znači da Zapadni Balkan bi mogao da postane nova ulazna tačka za energente u EU -  kazao je evropski komesar.

Varhelji navodi da postoji ogroman izazov, ne samo u Srbiji, već i u zemljama članicama, a to je, kako kaže, ogromni sovjetski stil izgradnje stambenih objekata. Ti objekti, kako navodi, troše ogromne količine energije.

- Mi želimo da ih obnovimo što brže, da učinimo od njih energetski nezavisne, da same proizvode energiju, kako bismo mogli da smanjimo energetsku zavisnost. Sve je to deo ekonomskog investicionog plana vrednog 30 milijardi evra, ali ovaj energetski paket dolazi povrh toga jer su potrebe mnogo veće od onoga što smo planirali pre dve godine - naveo je, i dodao da su još pre dve godine, kada je bio u Beogradu i predstavljao plan, imali nameru da u Srbiji zamene gas sa azerbejdžanskim gasom.

 

 

Ostavite komentar