Vesti > Svet

Povratak u SVETLU BUDUĆNOST: Rusija ZAKONOM ZABRANILA homoseksualnost na filmu, televiziji i internetu...

Prethodni zakon се odnosio na prikazivanja sadržaja maloletnicima, sada se ta zabrana odnosi na sve korisnike

Autor: K1/nacional.hr

20/07/2022 > 13:46

podeli vest:

Povratak u SVETLU BUDUĆNOST: Rusija ZAKONOM ZABRANILA homoseksualnost na filmu, televiziji i internetu...
Foto: Pixabay.com


U donjem domu ruskog parlamenta, poznatijeg kao Duma, ove nеdelje predstavljen je predlog novog zakona koji se odnosi na promociju LGBT odnosa, što se smatra propagandom.

Radi se o proširenju kontroverznog zakona iz 2013. godine kada je zakonom zabranjena "promocija netradicionalnih seksualnih odnosa" koji su bili nazvani "homoseksualnom propagandom". Za kršenje tog zakona bila je određena kazna do milion rubalja (17.200 evra) ili 15 dana u zatvoru.

Tako je, na primer, u decembru prošle godine presudom ruskog suda kažnjena kompanija Meta Platformas Inc. (Facebook) s 4 miliona rubalja je nisu uklonili objave koje su sadržavale, kako je sud naveo, "LGBT propagandu".

Novi zakon odnositće se na sav filmski, televizijski i internet sadržaj gde će biti zabranjena "promocija netradicionalnih seksualnih odnosa". I dok se prethodnim zakonom to odnosilo na prikazivanja sadržaja maloletnicima, sada se ta zabrana odnosi na prikazivanje tih sadržaja svim gledaocima.

Osim toga, time će biti zabranjena bilo kakva informacija koja spominje "netradicionalne seksualne odnose ili perverzije". Istorijski gledano, homoseksualnost se u Rusiji tretirala kao kriminalni čin sve do 1993. godine nakon čega se, do 1999. godine, smatrala mentalnom bolešću.

Foto: Pixabay.com

 

Kako je većina međunarodnih velikih filmskih i televizijskih kompanija s početkom agresije Rusije na Ukrajinu prekinula svoje poslovanje u Rusiji, uzicaj ove odluke na Holivud će biti minimalan.  Facebook, Instagram i Twitter takođe su napustili Rusiju.

Ostavite komentar