KREMALJSKI MENI KOJI RUŠI GRANICE - OD IRVASA DO KAVIJARA OD ŠTUKE: Evo kakvu večeru je Putin priredio svetskim liderima
podeli vest:

U čast 80. godišnjice Pobede u Drugom svetskom ratu, šefovi stranih delegacija koji su stigli u Moskvu imali su priliku da uživaju u pažljivo odabranom protokolarnom meniju koji spaja elemente tradicionalne ruske kuhinje sa modernom gastronomijom.
Kako je objavio Telegram kanal "Bazen prvih", blizak pres službi predsednika Belorusije, večera u Kremlju bila je pravo kulinarsko putovanje kroz ruske regije i ukuse.
Na početku večere, gostima su posluženi delikatesni zalogaji poput salate sa rakovima i jagodama, kao i knedle punjene jesetrom, uz kavijar od štuke - sastojke koji asociraju na luksuz i bogatu ribarsku tradiciju Rusije.
Za prvo jelo ponuđen je izbor između klasičnog boršča sa teletinom, i karelijske riblje čorbe - specijaliteta severne Rusije, poznatog po laganom, ali aromatičnom ukusu.
Glavno jelo uključivalo je tri opcije: file halibuta sa mini povrćem, medaljone od irvasa sa šumskim pečurkama - tipičnu deliciju arktičkih krajeva, ili pak karamelizovanu patku sa šparglom, koja spaja slatke i zemljane note.
Za kraj, desert je takođe bio neobičan - sorbet od močvarnog voća, verovatno borovnice ili brusnice, kao i pita od jabuka uz sladoled od vanile, koja nudi klasičan kraj sofisticirane večere.
Uz obroke, poslužena su i pažljivo odabrana ruska vina: krimski "Blanc de Neige" iz 2022. godine i crveno vino "Kazak Krasnaia Gorka" iz iste berbe, proizvedeno u Krasnodarskom kraju - oba predstavljaju domaći vinarski ponos.
Ovakav meni ne samo da je deo diplomatskog protokola, već i svojevrsna poruka - kroz gastronomiju, Kremlj je želeo da pokaže bogatstvo i raznovrsnost ruskog kulturnog i prirodnog nasleđa.
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar