Vesti > Svet

Belgija ima toliko zaplenjenog KOKAINA da nema gde da ga SPALI

Droga stoji u skladištima, te postoji opasnost da narko bande pokušaju da deo robe povrate

Izvor: K1info/rts.rs

24/11/2022 > 09:18

podeli vest:

Belgija ima toliko zaplenjenog KOKAINA da nema gde da ga SPALI
Foto: MUP RS


Carina u Belgiji, posebno u luci Antverpen, zaplenila je toliko kokaina da spalionice u zemlji nisu u stanju da uhvate korak. Vlada je trenutno u potrazi za dodatnim kapacitetima za spaljivanje kako bi osigurala da se zaplenjena droga može brzo uništiti.

Prošle godine je samo u luci Antverpen zaplenjeno 90 tona kokaina. Do kraja ove godine će verovatno biti zaplenjeno više od 100 tona te droge.

 

To je s jedne strane znak uspeha policije i carine, ali predstavlja i izazov. Što se droga duže drži u skladištu čekajući uništenje, to je veći rizik da će narko bande pokušati da ih vrate nazad koristeći silu ako je potrebno, navodi VRT.

Droga koju zapleni policija i carina uništava se u posebno licenciranim spalionicama.

Nije javno poznato koliko takvih spalionica ima u Belgiji, niti gde se one nalaze.

Taj potez smišljen je da bi se sprečili kriminalci u pokušaju da pronađu drogu na nekom od mesta za spaljivanje. 

Savezni ministar pravde Vinsent van Kuikenborn rekao je za VRT njuz da se zaplenjena droga pomno prati.

 

 

- Skladištenje zaplenjenih serija kokaina je u nadležnosti carinske službe. Ove serije, naravno, pomno prate policija, carina i druge službe. Oni čine sve što je potrebno da ograniče bezbednosni rizik. Međutim, došlo je do uskog grla jer je bilo toliko zaplena, a takođe i zato što je samo jedna spalionica bila u upotrebi. Štaviše, ne možete spaliti ove serije na veliko, u jednom potezu, u velikim količinama jer bi to izazvalo probleme sa filterima u postrojenju za spaljivanje - navodi Van Kuikenborn.

Prema njegovim rečima, pronađeni su dodatni kapaciteti za spaljivanje, ali to je još nedovoljno.

Razgovarali su, dodaje, i sa Zuhal Demir, ministarkom za zaštitu životne sredine koja je odgovorna za spalionice i da razgovori teku u dobrom pravcu. 

Kabinet ministarke Demir navodi da je tek u četvrtak obaveštena o problemu i da je odmah pozvala Flamansku javnu agenciju za otpad OVAM. OVAM saopštava da će sada tražiti dodatne kapacitete za spaljivanje.

 

 

 

Ostavite komentar