Vesti > Svet

TERORISTA u najavi OSLOBOĐEN: Hteo da RAZNESE strane AMBASADE, sud u Brnu se smilovao

Osuđeni boluje od Aspergerovog sindroma, a napravio je detaljan plan napada koji je trebalo da izvede 2025. godine

Izvor: K1info/Tanjug

11/11/2022 > 17:02

podeli vest:

TERORISTA u najavi OSLOBOĐEN: Hteo da RAZNESE strane AMBASADE, sud u Brnu se smilovao
Foto: Unsplash.com


Kako prenose češki mediji, sud u gradu Brnu osudio je na uslovnu kaznu sedamnaestogodišnjeg mladića zbog planiranja terorističkih napada na ambasade SAD, Izraela i Kine u Pragu.

Presudom je pušten na uslovnu slobodu, a očekuje ga obavezno psihijatrijsko lečenje.

- Optuženi je sastavio detaljan plan od 21 tačke. Lista sadrži fotografisanje mesta budućeg napada, nabavku komponenti za proizvodnju eksploziva, pravljenje detonatora, nabavku oružnog lista. Na kraju spiska su bile i reči zahvalnosti porodici i prijateljima - naveo je sudija suda u Brnu Adam Kafka.

Hemikalije i bombe je testirao u šumama blizu svog mesta prebivališta. Po planu, u jednom trenutku bi eksplodiralo 500 kilograma dinamita i drugih eksploziva.

- Osuđeni, koji boluje od Aspergerovog sindroma, je imao radikalne političke stavove i pribojavao se amerikanizacije češkog društva, kritikovao nedostatak patriotizma i degeneraciju novih naraštaja koji rastu uz monitore kompjutera i konzumiraju pornografiju -  dodao je Kafka.

Teroristički napadi su bili planirani za 2025. godinu, na godišnjicu terororističkog napada u SAD koji je u Oklahoma Sitiju 1995. godine izveo Timoti Mekvej. U napadu je tada stradalo 168 ljudi, dok je oko 680 ranjeno. Osuđen je na smrtnu kaznu i pogubljen 2001.

 

Ostavite komentar