Vesti > Svet

Severna Koreja ISPALILA 10 raketa, u Južnoj Koreji se OGLASILE SIRENE ZA VAZDUŠNI NAPAD

Severnokorejske balističke rakete pale na manje od 60 kilometara od obale Južne Koreje

Izvor: K1info/Tanjug

02/11/2022 > 08:32

podeli vest:

Severna Koreja ISPALILA 10 raketa, u Južnoj Koreji se OGLASILE SIRENE ZA VAZDUŠNI NAPAD
Foto: Tanjug/AP


Sirene za vazdušni napad oglasile su se na južnokorejskom ostrvu Uleung nakon što je najmanje 10 severnokorejskih balistička raketa palo na manje od 60 kilometara od obale Južne Koreje, saopštili su zvaničnici te zemlje.

Projektili su pali izvan teritorijalnih voda Južne Koreje, ali južno od demarkacione linije, sporne međukorejske pomorske granice, prenosi Reuters.

"Južnokorejski ratni avioni ispalili su tri rakete vazduh-zemlja u more severno preko demarkacione linije kao odgovor na provokaciju", saopštilo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje.

Foto: Tanjug/AP

 

Sirene za vazdušni napad oglasile su se na južnokorejskom ostrvu Uleung i tamošnji stanovnici su evakuisani u podzemna skloništa.

Lansiranja su usledila samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang zatražio od SAD i Južne Koreje da zaustave vojne vežbe velikih razmera.

SAD i Južna Koreja započele su u ponedeljak jednu od najvećih zajedničkih vojnih vazduhoplovnih vežbi, sa stotinama borbenih aviona koji će izvoditi lažne napade 24 sata dnevno veći deo nedelje.

Foto: Tanjug/AP

 

Operacija pod nazivom "Vigilant Storm" trajaće do petka i uključiće oko 240 ratnih aviona koji će izvršiti oko 1.600 preleta, navele su američke vazduhoplovne snage u prošlonedeljnom saopštenju, preneo je Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje optužilo je SAD da zajedno sa Juznom Korejom, pod plaštom vojnih vežbi, zapravo vežba za potencijalnu invaziju na Pjongjang i zapretilo „novim moćnim kontra merama“.

 

 

 

Ostavite komentar