Vesti > Svet

JEZIVO! Švajcarska ZABRANILA "kapsulu za EUTANAZIJU": Kiseonik zamenjuje AZOTOM za ASISTIRANO SAMOUBISTVO! (FOTO/VIDEO)

Vlasti u Švajcarskoj upozorile su da će se pomaganje u korišćenju kapsule za eutanaziju kažnjavati zatvorom

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Milica Tošić

11/07/2024 > 11:47

podeli vest:

JEZIVO! Švajcarska ZABRANILA "kapsulu za EUTANAZIJU": Kiseonik zamenjuje AZOTOM za ASISTIRANO SAMOUBISTVO! (FOTO/VIDEO)
Foto: Youtube PrintScreen/ScienceTechNews


Vlasti kantona Šafhauzen u Švajcarskoj zabranile su “kapsulu za eutanaziju”, nekoliko nedelja pre nego što je prvi put trebalo da bude upotrebljena.

Sacro omogućava da osoba “pritisne dugme i bezbolno napusti ovaj svet”, tvrdi kompanija koja stoji iza nesvakidašnjeg projekta, Exit Switzerland.

Tvorac mašine je Australijanac Filip Nički, a dizajnirana je tako da kiseonik zameni azotom, nakon čega osoba gubi svest i umire.

Za one koji se predomisle u poslednjem trenutku postoji dugme za zaustavljanje, kao i otvor za hitan izlazak.

Međutim, vlasti kantona Šafhauzen upozoravaju da će se “pomaganje u korišćenju ‘kapsule za eutanaziju’ kažnjavati zatvorom, prenosi Daily Mail.

U pismu do kojeg su došli švajcarski mediji, Stičer navodi:

- Nema pouzdanih informacija o metodu ubistva. Potpuno je nejasno ko ima kontrolu nad kojim mehaničkim procesom tokom umiranja.

Nadležni kažu da bi, prema članu 115 krivičnog zakona, bilo nemoguće utvrditi ko je odgovoran za smrt i kao rezultat toga “blokirali su uvođenje uređaja”.

Zabrana je usledila pošto je Nički početkom juna najavio “postavljanje kapsule u Švajcarskoj u narednih nekoliko nedelja".

- Mašina se lako transportuje. To može biti idilično okruženje na otvorenom, ili u prostorijama organizacije za asistirano samoubistvo, naveo je.

Lokalni mediji su izvestili da kompanija privodi kraju pripreme za korišćenje kapsule, kao i da je “izabran prvi kandidat”.

Nije poznato ko je pomenuta osoba, a Nički i njegov tim nisu potvrdili niti demantovali izveštaje.

U intervju 2023, Nički je objasnio kako kapsula funkcioniše:

- Prvo se osobi postavljaju tri pitanja na koja usmeno odgovara - ‘Ko si ti?’, ‘Gde se nalaziš?’, ‘Da li znaš šta se dešava ako pritisneš dugme?’ Ukoliko jasno odgovori, softver pokreće napajanje i dugme je spremno za pritiskanje. Nakon pokretanja procesa, potrebno je 30 sekundi da nivo kiseonika padne na manje od jedan odsto.

Tvorci “kapsule za eutanaziju” saopštili su 2021. godine da je “prošla pravni pregled u Švajcarskoj”, gde je asistirano samoubistvo legalno.

Ipak, profesorka prava na Univerzitetu u Cirihu, Kirstin Vokinger, kazala je da mašina mora da bude sertifikovana prema Zakonu o medicinskim uređajima, što nije bio slučaj.

 

Ostavite komentar