Vesti > Svet

ZATVARAJU se PEKARE u Belgiji zbog ENERGETSKE KRIZE

Cene prirodnog gasa u Belgiji su u poslednje vreme porasle osam puta, zajedno sa cenama brašna koje su se udvostručile

Izvor: K1info/Tanjug

05/10/2022 > 22:59

podeli vest:

ZATVARAJU se PEKARE u Belgiji zbog ENERGETSKE KRIZE
Foto: Pixabay.com

Rastuće cene struje i prirodnog gasa u Belgiji dovele su pekare u tešku situaciju, zbog čega su neke bile prinuđene da zatvore vrata jer više ne mogu da plaćaju račune.

Kao energetski intenzivan sektor, pekare drže peći uključene mnogo sati bez prestanka, što znači veliku potrošnju gasa i električne energije.

Cene prirodnog gasa u Belgiji su u poslednje vreme porasle osam puta, zajedno sa cenama brašna koje su se udvostručile, dok su se cene jestivog ulja učetvorostručile, piše agencija Anadolija.

Pekara Dimon, nakon skoro 20 godina poslovanja, odlučila je da stavi katanac na vrata nakon što je objavila da je njen račun za energiju porastao sa 1.342 evra, koliko je iznosio početkom 2021.godine, na 1.860 evra početkom 2022, da bi u septembru dostigao neverovatnih 11.836 evra.

Pekar sa 30-godišnjim iskustvom, Adam Ezel, kaže da je najveći problem u ovom sektoru skok cena struje i prirodnog gasa.

- Račun za gas je skočio sa 1.400 evra na 10.800 evra, a uz račun za struju od oko 2.800 evra i druge dažbine, sve zajedno izađe na ukupno 15.000 evra, što je ogromna suma - rekao je on.

Dodao je da je cena po toni brašna porasla sa 450 na 850 evra, a cena jestivog ulja sa 0,9 na 4,0 evra.

Prema njegovim rečima, mnoge pekare ne mogu da izmire dugove prema veletrgovcima, pa su vlasnici odlučili da ih zatvore, jer pod ovakvim uslovima ne bi mogle da ostanu otvorene duže od dve ili tri godine.

Mnoge belgijske pekare koje i dalje rade otpušaju radnike, smanjuju proizvodnju i povećavaju cenu proizvoda.

 

 

 

 

Ostavite komentar