Vesti > Svet

Sastaju se Makron i Zelenski! Francuska će Ukrajini poslati borbene avione Miraž 2000

Uoči današnjeg sastanka s Volodimirom Zelenskim, Makron je takođe naveo da će Ukrajinci pohađati obuku za upravljanje tim avionima

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

07/06/2024 > 08:44

podeli vest:

Sastaju se Makron i Zelenski! Francuska će Ukrajini poslati borbene avione Miraž 2000
Foto: Tanjug/AP


Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je da će ta zemlja poslati Ukrajini borbene avione Miraž 2000, a da će Ukrajinci u Francuskoj biti obučavani za pilotiranje tim avionima.  

- Sutra ćemo započeti novu saradnju i objaviti prodaju Miraža 2000-5, francuskih borbenih aviona koji će omogućiti Ukrajini da zaštiti svoje tlo, svoj vazdušni prostor -  rekao je Makron, prenosi BFM TV.

Uoči današnjeg sastanka s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, Makron je takođe naveo da će Ukrajinci pohađati obuku u Francuskoj za upravljanje tim avionima, u trajanju od pet do šest meseci, počev od ovog leta.

- Ne želimo eskalaciju rata - rekao je Makron, dodajući da će nabavkom aviona Kijev imati kapacitete da se brani.

Zelenski boravi u Francuskoj, gde je juče učestvovao na 80. godišnjici obeležavanja iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji.On će se danas sastati sa francuskim proizvođačima odbrambene industrije, obratiti se parlamentu Francuske i razgovarati sa francuskim predsednikom, prenosi Politiko.

 

Ostavite komentar