Vesti > Svet

NOVE TENZIJE I KRŠENJE MEĐUNARODNOG PRAVA: Severna Koreja isputila najmanje 260 balona punih fekalija u Južnu Koreju

Vojska Južne Koreje upozorila je javnost da ne dira bele balone i plastične vrećice pričvršćene na njih jer sadrže prljavi otpad i smeće

Izvor: K1info

Autor: Nestorović Ognjen

29/05/2024 > 13:23

podeli vest:

NOVE TENZIJE I KRŠENJE MEĐUNARODNOG PRAVA: Severna Koreja isputila najmanje 260 balona punih fekalija u Južnu Koreju
Foto: K1info/Shutterstock


Severna Koreja ispustila je najmanje 260 balona koji su nosili smeće na jug, zbog čega su vlasti upozorile svoje stanovnike da ostanu u kućama Baloni su pronađeni u osam od devet provincija Južne Koreje i sada se analiziraju.I Severna i Južna Koreja koriste balone u svojim propagandnim kampanjama od Korejskog rata 1950-ih. 

Vojska Južne Koreje ranije je rekla da istražuje da li je u balonima bilo severnokorejskih propagandnih letaka. Nedavni incident dolazi nekoliko dana nakon što je Severna Koreja rekla da će uzvratiti na "često razbacivanje letaka i drugog smeća" u pograničnim područjima od strane aktivista na jugu, piše BBC.

-Gomile otpadnog papira i prljavštine uskoro će biti razbacane po pograničnim područjima i unutrašnjosti Republike Koreje i ona će direktno iskusiti koliko je napora potrebno za njihovo uklanjanje - rekao je Kim Kang Il, zamenik ministra obrane Severne Koreje u izjavi državnim medijima.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap izveštava da su "neki od palih balona nosili, kako se čini, fekalije sudeći po tamnoj boji i mirisu". Vojska Južne Koreje osudila je taj čin kao jasno kršenje međunarodnog prava.

-To ozbiljno ugrožava sigurnost našeg naroda. Sjeverna Koreja je u potpunosti odgovorna za ono što se događa zbog balona i oštro upozoravamo Severnu Koreju da odmah zaustavi ovu nehumanu i grubu akciju-, poručila je vojska. 

Ostavite komentar