Vesti > Svet

Nova eskalacija RATA U GAZI! IZRAELSKI TENKOVI ušli u centar RAFE, svi su u strahu od NOVOG NAPADA! (VIDEO)

Svedoci su rekli da su tenkovi primećeni blizu džamije Al-Avda, centralnog obeležja u Rafi

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

28/05/2024 > 14:39

podeli vest:

Nova eskalacija RATA U GAZI! IZRAELSKI TENKOVI ušli u centar RAFE, svi su u strahu od NOVOG NAPADA! (VIDEO)
Foto: Youtube PrintScreen/Al Jazeera Balkans


Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

Svedoci su rekli da su tenkovi primećeni blizu džamije Al-Avda, centralnog obeležja u Rafi, prenosi Rojters.

Izraelska vojska je saopštila da njene snage nastavljaju operaciju u Rafi, ali nije komentarisala izveštaje o napredovanju prema centru grada.

Tokom noći, izraelske snage su bombardovale grad vazdušnim napadima i tenkovskom vatrom, uprkos međunarodnom protestu zbog napada u nedelju koji je izazvao požar u šatorskom kampu, pri čemu je poginulo najmanje 45 Palestinaca, više od polovine njih dece, žena i starijih osoba.

 

Od tog napada, najmanje 26 osoba je ubijeno izraelskom vatrom u Rafi, saopštili su zvaničnici u enklavi kojom upravljaju militanti Hamasa.

Foto: Tanjug/AP

 

Izraelski tenkovi su se kretali prema zapadnim delovima grada i zauzeli položaje na brdu Zurub na zapadu Rafe, u jednoj od najgorih noći bombardovanja, prema izveštajima stanovnika.

Oko milion ljudi pobeglo je iz Rafe u poslednje tri nedelje, saopštila je u utorak palestinska agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNRVA).

UNRVA je saopštila da se beg iz Rafe „desio bez bezbednog mesta i usred bombardovanja, nedostatka hrane i vode, gomile otpada i neodgovarajućih uslova za život“, a pomoć i zaštita sada postaju skoro „nemogući“.

Ostavite komentar