Vesti > Svet

ZELENSKI POTPISAO VAŽAN DOKUMENT! Dodatno se naoružava i dobija nove avione! (FOTO)

Predsednik Ukrajine potpisao je bilateralni sporazum o bezbednosti i dugoročnoj podršci sa Belgijom

Izvor: K1info

Autor: Nestorović Ognjen

28/05/2024 > 11:46

podeli vest:

ZELENSKI POTPISAO VAŽAN DOKUMENT! Dodatno se naoružava i dobija nove avione! (FOTO)
Foto: Kenzo Tribouillard/Pool Photo via AP


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da je danas u Briselu sa belgijskim premijerom Aleksandrom de Kroom potpisao bilateralni sporazum o bezbednosti i dugoročnoj podršci, koji predviđa 977 miliona evra vojne pomoći Belgije za Ukrajinu tokom ove godine i transfer 30 borbenih aviona F-16. Zelenski je u objavi na društvenoj mreži X precizirao da će isporuka aviona krenuti ove godine, a da će svi biti isporučeni Ukrajini do 2028. godine, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, sporazum, između ostalog, garantuje blagovremenu bezbednosnu pomoć Belgije, moderna oklopna vozila, opremu za potrebe vazduhoplovstva i PVO Ukrajine, kao i učešće u koaliciji za snabdevanje artiljerijskom municijom Kijeva i vojnu obuku.

Foto: Shutterstock

 

-Dokument takođe predviđa povećanje saradnje u odbrambenoj industriji, podršku ukrajinskoj formuli mira, jačanje sankcija Rusiji, nadoknadu štete, odgovornost agresora, korišćenje zamrznute ruske imovine i oporavak privrede-, naveo je Zelenski.

Kako prenosi Ukrinform, Ukrajina je već zaključila deset bilateralnih bezbednosnih sporazuma i to sa Velikom Britanijom, Nemačkom, Francuskom, Danskom, Kanadom, Italijom, Holandijom, Finskom, Letonijom i Španijom, a ti dokumenti su potpisani kao deo implementacije Zajedničke deklaracije G7 o podršci Ukrajini.

Ostavite komentar