Vesti > Svet

POSETA O KOJOJ PRIČA CELA EVROPA: Stručnjaci otkrili zašto je važno to što je Makron sada u Nemačkoj

Branimir Đokić kaže da različiti stavovi Nemačke i Franucke po pitanju energetike neće poremetiti strateško partnerstvo ove dve zemlje

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

27/05/2024 > 13:33

podeli vest:

POSETA O KOJOJ PRIČA CELA EVROPA: Stručnjaci otkrili zašto je važno to što je Makron sada u Nemačkoj
Foto: Tanjug printscreen


Različiti stavovi Nemačke i Francuske neće poremetiti francusko - nemačko prijateljstvo, jer su oni strateški partneri, ocenio je stručnjak za spoljnu politiku Branimir Đokić, povodom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Nemačkoj. 

Kako je on naveo za Tanjug, susreti francuskih i nemačkih predstavnika su uvek važni pogotovo što je sada u pitanju državna poseta kojoj se pridaje veći značaj, iako su Makron i nemački kancelar Olaf Šolc često sastaju.

Đokić kaže da ova poseta, uoči izbora za Evropski parlament i obeležavanja 80. godina od "Dana D", služi i kao pokazatelj javnosti koliko je važna evropska osovina između Nemačke i Francuske.

On smatra da će tokom ove posete biti razgovora i o privrednim problemima, odnosno kako da se oživi evropska privreda koja, kako dodaje Đokić, iako je na vrlo visokom nivou, ne beleži rast koji bi odgovarao njenim kapacitetima.

- Američka privreda je vrlo visoko razvijena, ima dva, tri procenta godišnjeg rasta dok evropska privreda stagnira. To su različiti pogledi Francuske i Nemačke koja je protiv zaduženja. To su razgovori koji traju godinama i nema nekog brzog rešenja, ali to ništa nije neobično. Ništa to neće remetiti francusko-nemačko prijateljstvo - ocenio je on.

Prema njegovim rečima, različiti stavovi Nemačke i Franucke po pitanju energetike neće poremetiti strateško partnerstvo ove dve zemlje.

Iako se Francuzi mnogo više oslanjaju na nuklearnu energiju kako bi Evropa postala nezavisna, Đokić napominje da je Nemačka za dve, tri godine uspela da se prebaci na obnovljive izvore energije i da sada 60 odsto električne energije dolazi iz obnovljivih izvora energije kao što su solarni paneli, vetroparkovi, što pokazuje da će Nemačka za koju godinu biti energetski nezavisna.

- Sada je pitanje para i finansiranja, ali mislim da će taj problem vrlo brzo rešiti, jer Francuzi hoće da Evropa bude mnogo jača, prakitčnija i da bude lider u svetu - ocenio je on.

Odgovarajući na pitanje da li može raspodela političke moći nakon predstojećih evropskih izbora da se zadrži ili desničari mogu da budu veliko iznenađenje na tim izborima, Đokić je rekao da se i na prošlim izborima pričalo da će ekstremna desnica biti veliko iznenađenje što se na kraju nije desilo.

Dodaje da sadašnja predviđanja anketa pokazuju da će možda desničari biti treći po snazi u Evropskom parlamentu, odnosno da će liberalna grupacija koju vodi Makron pasti na četvrto mesto.

- Prvo i drugo mesto će zadržati umerena desnica i levica, znači socijaldemokrate tako da čak i ako skoči ekstremna desnica, ona neće mnogo poremetiti odnose. To je nešto što niko ne želi, ali neće oni uzeti vlast jer nemaju kapaciteta za to. Neće biti nekih dramatičnih promena nakon ovih evropskih izbora - ocenio je Đokić. 

Makron je juče stigao u trodnevnu posetu Nemačkoj, što je prva poseta francuskog šefa države Nemačkoj posle 24 godine, a dočekao ga je nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer.
 

Ostavite komentar