Vesti > Svet

Ovaj PREDATOR ŠIRI se Evropom! Evo šta je AZIJSKI STRŠLJEN i koliko je STVARNO OPASAN

Gnezda azijskih stršljena su neobično velika; do kraja leta mogu narasti do veličine lubenice

Izvor: K1info/dnevnik.rs

Autor: Mina Duduković

23/05/2024 > 14:31

podeli vest:

Ovaj PREDATOR ŠIRI se Evropom! Evo šta je AZIJSKI STRŠLJEN i koliko je STVARNO OPASAN
Foto: wikipedia.org


Azijski stršljen pojavio se u Evropi, a najveći problem je taj što drugi prirodni predatori ili patogeni ne drže njegovu brojnost pod kontrolom.

Azijski stršljen se u Evropi prvi put pojavio pre osam godina i od tada ima reputaciju gadnog grabljivca koji je opasan po ljude, a posebno je smrtonosan za pčele koje desetkuje.

- Istina o azijskim stršljenima: koliko ljudi i pčele zaista treba da budu preplašene? - naslov je članka u britanskom The Guardianu koji se bavi pomenutim insektima.

Prošle godine u Britaniji su uništena 73 gnezda azijskih stršljena, a ovog proleća primećeno je već u martu, mesec dana ranije nego inače, što sugeriše da su prvi put prezimili na ostrvu.
Prošle godine u Brita

Da stvar bude gora, ta populacija raste i na području Belgije i Francuske.

Azijski stršljen nešto je manji od domaćeg europskog stršljena, ali je veći od ose. Izgledom je crnji i ima prepoznatljive žute noge, odnosno narančasto lice, dok mu je trbuh crn. Kod domaćeg stršljena trbuh je pak žute boje. Obe vrste stršljenova uglavnom su mesožderi – njihova su prehrana drugi leteći kukci.

- Košnica medonosnih pčela je poput supermarketa za stršljenove. Jedan azijski stršljen može uloviti i pojesti do 50 pčela dnevno - komentira za Guardian stručnjak.

Foto: Pixabay.com

 

Gnijezda azijskih stršljenova neobično su velika: do kraja leta mogu da narastu do veličine lubenice. Svako može sadržavati 8000 stršljenova, a jedno gnijezdo azijskih stršljenova svakog ljeta pojede više od 11 kilograma drugih insekata. Jedna pčela ima masu od oko 116 miligrama.

- Pčelinja košnica je kao supermarket za stršljene. Jedan azijski stršljen može da uhvati i pojede do 50 pčela dnevno - komentariše stručnjak za Gardijan.

Gnezda azijskih stršljena su neobično velika; do kraja leta mogu narasti do veličine lubenice. Svaki može da sadrži 8.000 stršljena, a jedno gnezdo azijskih stršljena pojede više od 11 kilograma drugih insekata svakog leta. Jedna pčela ima masu od oko 116 miligrama.

Za ljude su pomenuti stršljeni najopasniji u rano proleće kada gnezda grade sasvim blizu zemlje.

U Francuskoj su neke pijace na otvorenom već premeštene u zatvorene prostore, jer stršljene privlači sveže voće, riba i meso, a tamo je već prijavljeno nekoliko smrtnih slučajeva nakon alergijskih reakcija na ubode.

Ostavite komentar