Vesti > Svet

Oprema se UKRAJINSKA VOJSKA - AMERIKANCI opet šalju MUNICIJU

Vojna pomoć je vredna 625 miliona dolara

Izvor: K1info/Tanjug

03/10/2022 > 22:49

podeli vest:

Oprema se UKRAJINSKA VOJSKA - AMERIKANCI opet šalju MUNICIJU
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Sledeći paket vojne pomoći SAD za Ukrajinu trebalo bi da se sastoji od četiri lansera artiljerijskog raketnog sistema visoke pokretljivosti (HIMARS), municije, mina i vozila otpornih na mine.

Kako su za Rojters izjavila dva obaveštena izvora, ovaj paket vojne pomoći vredan je 625 miliona dolara.

Najava o slanju paketa trebalo bi da bude objavljena već koliko sutra, navela je agencija.

Ovo je prvi paket američke vlade za fiskalnu 2023. godinu koji omogućava predsedniku SAD Džozefu Bajdenu da povuče do 3,7 milijardi dolara viškova oružja za transfer Ukrajini do sredine decembra.

Prošle nedelje, SAD su otkrile da pripremaju novi paket vojne pomoći vredan 1,1 milijardi dolara za Ukrajinu, koji uključuje 18 sistema HIMARS, prateću municiju, razne vrste sistema protiv bespilotnih letelica i radarske sisteme.

Rojters, međutim, navodi da je prošlonedeljni paket pomoći finansirala Inicijativa za bezbednosnu pomoć Ukrajini (USAI), što znači da američka vlada mora da nabavi oružje od vojne industrije, umesto da ga uzme iz postojećih zaliha oružja.

Zvaničnici su, govoreći pod uslovom da ne budu imenovani, kazali da vrednost i sadržaj paketa pomoći mogu biti promenjeni do poslednjeg trenutka.

SAD će, posle slanja najnovijeg paketa vojne pomoći Ukrajini, uputiti više od 16,8 milijardi dolara vrednu vojnu pomoć otkako je Rusija napala tu zemlju 24. februara, dodaje Rojters.

 


 

 

Ostavite komentar