Vesti > Svet

Nema mira između dve Koreje! Izgleda da Pjongjang priprema lansiranje ŠPIJUNSKOG satelita

Zvaničnik je istakao da se u toj oblasti u poslednje vreme povećala aktivnost osoblja i vozila na mestu lansiranja

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

24/05/2024 > 14:13

podeli vest:

Nema mira između dve Koreje! Izgleda da Pjongjang priprema lansiranje ŠPIJUNSKOG satelita
Foto: Tanjug/AP/shutterstock


Vojska Južne Koreje otkrila je znake koji upućuju na to da se Severna Koreja priprema za lansiranje novog vojnog špijunskog satelita, rekao je danas vojni zvaničnik SAD.

Zvaničnik je naveo da obaveštajne službe SAD i Južne Koreje pomno prate pojačane aktivnosti Severne Koreje u oblasti Tongčang - ri, koje su nedavno počele i koje ukazuju, kako je naveo, da Pjongjang očigledno priprema lansiranje vojnog špijunskog satelita, preneo je Jonhap.

Zvaničnik je istakao da se u toj oblasti u poslednje vreme povećala aktivnost osoblja i vozila na mestu lansiranja.

- Vojska je trenutno pojačala nadzor i praćenje područja, uz pripreme za presretanje rakete-nosača, ukoliko uđe u vazdušni prostor Južne Koreje - rekao je zvaničnik.

Lideri Južne Koreje, Kine i Japana održaće u ponedeljak trilateralni samit u Seulu koji bi se mogao poklopiti sa lansiranjem severnokorejskog satelita, navodi južnokorejska agencija.

Očekuje se da će Severna Koreja pre lansiranja satelita obavestiti o tome Japan, kao što je učinila i pre tri prethodna lansiranja vojnih satelita prošle godine.

Severna Koreja saopštila je u decembru da će lansirati još tri špijunska satelita ove godine, nakon što je u novembru prošle godine uspešno postavila svoj prvi vojni satelit u orbitu.

Severna Koreja je izvela sva tri lansiranja satelita prošle godine, uključujući dva neuspešna, sa svoje stanice za lansiranje satelita u oblasti Tongčang-ri na severozapadu provincije Severni Pjongan.

SAD, Južna Koreja i druge zemlje osudile su lansiranja severnokorejskih satelita, navodeći da se njima krše rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o zabrani balističkih projektila.

 

Ostavite komentar