Vesti > Svet

Ko je Starmer najverovatnije novi britanski premijer: Ne voli GLAMUR, POTIČE IZ RADNIČKE PORODICE

Mediji navode da je on suzdržan advokat koji ne trči tamo gde su poznati

Izvor: K1info/index.hr

Autor: Milena Gačević

23/05/2024 > 21:21

podeli vest:

Ko je Starmer najverovatnije novi britanski premijer: Ne voli GLAMUR, POTIČE IZ RADNIČKE PORODICE
Foto: K1info/Tanjug/AP/shutterstock


U britanskoj politici ponajpre ga doživljavaju kao advokata; metodičan, profesionalan, dobar u detaljima, ali bez posebnog talenta. Ali kao što su njegovi protivnici već naučili na svoju štetu, Keir Starmer ima nešto više nego što se čini na prvi pogled.

A ako su ankete tačne - vodstvo Laburističke stranke nad vladajućim konzervativcima trenutno je više od 20 odstotnih bodova - on će postati premijer Ujedinjenog Kraljevstva na opšim izborima 4. jula, piše Politico.

Britanska javnost polako saznaje više o karakteru ovog suzdržanog advokata levog centra. Poznati su njegovi planovi za vladu, ali detalji nisu potpuno jasni. 

- Ako želite razumeti Starmerovu politiku, pogledajte njegov život pre nego što je postao političar - rekla je jedna osoba koja dobro poznaje ovog 61-godišnjaka.

Imao skromno i teško detinjstvo

Rođen je u Londonu i školovan u selektivnoj, državno finansiranoj školi u konzervativnom Surreyju u jugoistočnoj Engleskoj.On ističe da mu je otac bio običan radnik i da su živeli u skromnoj kući u nizu. 

Starmerov hladni i distancirani otac Rodney brinuo je o njegovoj majci, kojoj je dijagnostifikovana retka autoimuna Stillova bolest kada je Keiru bilo 11 godina.

- Jedva je hodala veći deo svog života, morali su joj amputirati udove - rekao je Starmer za Politico u intervjuu 2019. godine.

Takva iskustva donekle objašnjavaju levičarski žar Starmerove rane pravosudne karijere.

Na početku karijere zastupao i ekološke aktiviste

Poznato je da je zastupao dvoje ekoloških aktivista koji su se suprotstavili moćnom McDonaldsu u poznatom slučaju ranih 90-ih godina. Kasnije se specijalizirao za sporove oko ljudskih prava, uvek se boreći za gubitnike. Njegovi torijevski protivnici uhvatili su se ovih slučajeva, optužujući ga da se zalaže za teroriste. Kao što je bivši britanski šef javnog tužiteljstva (DPP) Ken McDonald rekao za Politicoov Westminster Insider podcast prošle godine:

"Došao je u komoru predstavljati stanare, a ne stanodavce."

No Starmer je 2008. nasledio McDonalda na mestu DPP-a, transformišući se iz borca za ljudska prava u ruku establišmenta.

Mnogi otkrivaju sličnu promenu u njegovoj ličnoj politici u godinama otkako je postao čelnik laburista u aprilu 2020.

Starmer je uvijek pazio da ne napadne svog levičarskog vođu, dok je Corbyn ostao popularan među laburistima.

Više voli da radi u sedištu laburista otvorenog prostornog uređenja nego po kuloarima i čajankama, a ne oseća se dobro ni u poznatom baru na terasi parlamenta, kažu oni koji ga bolje poznaju.

-... Njegovi prijatelji su pravi prijatelji, ljudi s kojima igra fudbal - on ne vidi parlament kao društveni klub - govori Politicov izvor.

Ostavite komentar