Vesti > Svet

OVO SU NAJVEĆI SVETSKI IZBORI! Traju čak SEDAM DANA, a drugog dana procesa tenzije su na VRHUNCU!

U Indiji 970 miliona ljudi, ima pravo glasa na parlamentarnim izborima koji su počeli 19. aprila i traju do 1.juna u sedam faza

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

26/04/2024 > 09:58

podeli vest:

OVO SU NAJVEĆI SVETSKI IZBORI! Traju čak SEDAM DANA, a drugog dana procesa tenzije su na VRHUNCU!
Foto: K1info/Shutterstock


U Indiji je danas počela druga faza glasanja na parlamentarnim izborima, od ukupno sedam. U ovoj fazi glasanja će u 13 indijskih saveznih država biti izabrano 88 poslanika od ukupno 543 u donjem domu indijskog parlamenta, a pravo glasa u ovoj fazi glasanja ima 160 miliona ljudi.

Za tih 88 mesta kandidovalo se 1.200 kandidata. Gotovo milijardu ljudi, odnosno oko 970 miliona ljudi, ima pravo glasa na parlamentarnim izborima u Indiji koji su počeli 19. aprila i traju do 1. juna u sedam faza.

Glasovi na parlamentarnim izborima u Indiji, koji su najveći na svetu, biće prebrojani 4. juna, kada će biti i objavljeni rezultati. Indijski premijer Narendra Modi nada se da će osvojiti treći uzastopni mandat u zemlji sa 1,4 milijardi stanovnika, prenosi Rojters

Na izborima učestvuje šest nacionalnih stranaka, 57 partija iz indijskih saveznih država i 2.597 manjih stranaka.
Glavna trka će se voditi između dve najveće političke stranke u Indiji - vladajuće Indijske narodne partije (BJP) i opozicionog Indijskog nacionalnog kongresa (INC), odnosno Kongresne partije.

Da bi se suprotstavila vladajućoj BJP i premijeru Modiju, Kongresna partija je formirala savez od 28 stranaka pod imenom Indijski nacionalni razvojni inkluzivni savez ili INDIA. Prema ispitivanjima javnog mnjenja, očekuje se da će premijer Modi i njegova hinduističko-nacionalistička BJP pobediti na izborima.

 

 

Ostavite komentar