Vesti > Svet

RUŠI SUNAK POTVRDIO: Britanski avioni su OBORILI iranske DRONOVE

On je dodao da je Velika Britnija poslala dodatne avione u region Bliskog istoka u okviru operacija koje su već u toku u Iraku i Siriji

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

14/04/2024 > 18:10

podeli vest:

RUŠI SUNAK POTVRDIO:  Britanski avioni su OBORILI iranske DRONOVE
Foto: Tanjug/Benjamin Cremel/Pool via AP


Britanski avioni oborili su "određeni broj" iranskih dronova koji su lansirani da napadnu ciljeve u Izraelu, potvrdio je danas britanski premijer Riši Sunak.

Sunak je rekao da je Velika Britanija poslala dodatne avione u region Bliskog istoka u okviru operacija koje su već u toku u Iraku i Siriji.

- Teško bi bilo proceniti posledice po regionalnu stabilnost da je iranski napad na Izrael bio uspešan - naveo je Sunak.

Prema njegovim rečima, napad Irana na Izrael predstavlja opasnu i nepotrebnu eskalaciju.

- Zahvaljujući međunarodnim koordinisanim naporima, u kojima je učestvovala Velika Britanija, gotovo sve ove rakete su presretnute, spasavajući živote ne samo u Izraelu, već i u susednim zemljama, kao što je Jordan - naveo je on.

Sunak je prethodno u subotu uveče osudio "nepromišljeni" napad Irana na Izrael koji preti da destabilizuje region Bliskog istoka, ističući da Velika Britanija stoji uz Izrael i da će zaštititi njegovu bezbednost. Sunak je istakao da će se Britanija angažovati sa svojim saveznicima da "spreči dalju eskalaciju" da bi se osigurala bezbednost za Izrael i sve britanske partnere u regionu Bliskog istoka, uključujući Jordan i Irak, preneo je Telegraf.

- Iran je još jednom pokazao da namerava da izazove haos u sopstvenom dvorištu - naveo je Sunak.

Foto: Tanjug/Benjamin Cremel/Pool via AP

 

Prema njegovim rečima, niko ne želi da vidi još krvoprolića.

SAD, Velika Britanija, Jordan i Francuska pomogli su Izraelu u odbrani od napada Irana, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF) i zvaničnici.

Iran je u subotu uveče ispalio više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu, u znak osvete za napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila, od kojih je većina presretnuta.
 

Ostavite komentar