Vesti > Svet

I ZAPAD I ISTOK pozivaju na suzdržanost i da se smanje tenzije posle sinoćnog napada DRONOVIMA na Izrael

Kina je pozvala zemlje međunarodne zajednice da odigraju konstruktivnu ulogu u održavanju regionalnog mira i stabilnosti.

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

14/04/2024 > 13:06

podeli vest:

I ZAPAD I ISTOK pozivaju na suzdržanost i da se smanje tenzije posle sinoćnog napada DRONOVIMA  na Izrael
Foto: Tanjug/AP


Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije izrazilo je danas zabrinutost zbog napada od strane Irana, ali i podsetilo da se on desio "kao odgovor na napade na iranske ciljeve u regionu, uključujući napad na zgradu konzularnog odeljenja iranske ambasade u Damasku 1. aprila, što je Rusija najoštrije osudila".

Na taj napad, kako je navedeno u saopštenju, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije mogao da reaguje adekvatno zbog "stava zapadnih članica".

Rusija je takođe pozvala na uzdržanost svih uključenih strana, što su učinili i Egipat i Kina, koja je istakla da je "prioritet primena Rezolucije 2728 SB UN i prekid sukoba u Gazi što je pre moguće".

Kina je takođe pozvala zemlje međunarodne zajednice da odigraju konstruktivnu ulogu u održavanju regionalnog mira i stabilnosti.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen napisala je na mreži X da osuđuje "eklatantan i neopravdan napad" i pozvala "Teheran i njegove predstavnike da odmah prekinu ove napade", a Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je ocenio da je reč o "eskalaciji bez presedana i velika pretnja za bezbednost u regionu".

Nemački kancelar Olaf Šolc je ocenio napad kao "neopravdan i krajnje neodgovoran" i poručio da "Nemačka stoji uz Izrael", a francuski predsednik Emanuel Makron, čija zemlja je takođe učestvovala u odbrani Izraela, napisao je na mreži X da "osuđuje napad bez presedana" i kazao da "Francuska sa svojim partnerima radi na deeskalaciji i poziva na suzdržanost".

Makron je dodao da je Francuska posvećena sigurnosti Izraela, svojih partnera i regionalnoj stabilnosti.

Premijerka Italije Đorđa Meloni objavila je na društvenim mrežama da je Italija zakazala sednicu lidera G7 povodom iranskog napada.
 

Ostavite komentar