Vesti > Svet

Izrael tvrdi da je presreo većinu IRANSKIH dronova: Snažne EKSPLOZIJE ODJEKIVALE NAD JERUSALIMOM, SIRENE zavijale!

Među pogođenim metama je i baza Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na jugu zemlje

Izvor: K1info/kurir.rs

Autor: Milena Gačević

14/04/2024 > 08:11

podeli vest:

Izrael tvrdi da je presreo većinu IRANSKIH dronova: Snažne EKSPLOZIJE ODJEKIVALE NAD JERUSALIMOM, SIRENE zavijale!
Foto: Printscreen/X, Printscreen/Flight Radar


Izrael je objavio da je zajedno sa saveznicima presreo veliku većinu od više od 300 dronova i raketa koje je Iran juče ispalio na jevrejsku državu, a da je samo manji broj pogodio izraelsku teritoriju.

Među pogođenim metama je i baza Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na jugu zemlje.

BBC navodi da je u ovom napadu bez presedana Iran prvi put gađao mete u Izraelu direktno sa sopstvene teritorije.

Sirene su se oglasile širom Izraela, a snažne eksplozije odjekivale su nad Jerusalimom, dok je protivvazdušna odbrana (PVO) obarala projektile iznad tog grada.

Američki predsednik Džo Bajden izrazio je "gvozdenu podršku" SAD Izraelu i dodao da je vojska pod njegovom komandom pomogla u "obaranju skoro svih nadolazećih dronova i raketa".

Iran je ranije upozorio Izrael da će biti kažnjen zbog vazdušnog udara na iranski konzulat u Siriji 1. aprila, u kojem je stradalo sedam vojnih zvaničnika, uključujući i dva komandanta Revolucionarne garde.

U Iranu je sinoć na ulicama slavljen napad dronovima i raketama na Izrael uprkos tome što je jevreska država objavila da je zajedno sa saveznicima presrela veliku većinu od više od 300 projektila.

I pored toga stanovnici Irana izašli su na ulice i proslavljali prvi napad koji je Islamska Republika izvela sa sopstvene teritorije na Izrael.

Obustavlja se nastava u školama 

Okružne komande izraelskih odbrambenih snaga saopštile su da uvode privremene bezbednosne mere zbog iranskog napada: obustavlja se nastava u školama širom zemlje, a biće omogućen "normalan rad" kompanija sa pristupom skloništima u slučaju napada.

Navodi se da ova pravila ostaju na snazi do ponedeljka u 23 časa, kada će za đake u Izraelu početi raspust za praznik Pasha.
 

Ostavite komentar