Vesti > Svet

Tramp za dodelu ZAJMA Ukrajini: Evropa je ta koja treba da da NOVAC, evo šta im je još PORUČIO

Tramp je mesecima izražavao skepticizam u pogledu pružanja američke pomoći Ukrajini u njenom ratu protiv Rusije

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

13/04/2024 > 20:04

podeli vest:

Tramp za dodelu ZAJMA Ukrajini: Evropa je ta koja treba da da NOVAC, evo šta im je još PORUČIO
Foto: Tanjug/AP


Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će republikanci podržati pomoć Ukrajini u američkom Kongresu, ali samo „u obliku zajma“.

- Što se tiče zakona o pomoći Ukrajini, mi ga trenutno razmatramo. Razmišljamo da to uradimo u vidu zajma, a ne samo poklona. Nastavljamo da dajemo poklone od milijarde i milijarde dolara - istakao je Tramp.

On je dodao da su mnogo važniji koraci Evrope. 

- Treba da daju novac. Moraju da nam pariraju. Ako to ne urade, biću veoma razočaran - rekao je Tramp nakon sastanka sa predsedavajućim Predstavničkog doma Majkom Džonsonom, na kojem je razgovarano o pomoći Ukrajini i američkim izborima, prenosi "The Hill."

Tramp je mesecima izražavao skepticizam u pogledu pružanja američke pomoći Ukrajini u njenom ratu protiv Rusije, tvrdeći da podrška Ukrajini nije vitalni američki interes i da Evropa treba da pruži najveći deo pomoći.

Njegovi stavovi su uticali na njegove saveznike u Kongresu, što je otežavalo prolazak pomoći Ukrajini u Domu koji kontrolišu republikanci.

SAD su pružile milijarde dolara pomoći Ukrajini u vidu vojne i humanitarne pomoći, ali su krajem prošle godine ostale bez sredstava koje odobrava Kongres.

Američki predsednik Džozef Bajden je više puta upozoravao da je podrška Ukrajini u interesu Sjedinjenih Američkih Država, jer "ako Rusija pobedi Ukrajinu, mogla bi da izvrši invaziju na saveznicu NATO-a što bi uvuklo američke snage u širi sukob".

Senat je prošlog meseca usvojio paket finansiranja nacionalne bezbednosti vredan 95 milijardi dolara, koji je uključivao 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini. 

 

Ostavite komentar