Vesti > Svet

Predsednički IZBORI u Slovačkoj: Bira se između ISTOKA i ZAPADA

Korčok, koji je služio kao ambasador Slovačke u Vašingtonu i Briselu i vodio kampanju na prozapadnoj platformi, postigao je uspeh u 1. krugu

Izvor: K1info/blic.rs

Autor: Milena Gačević

06/04/2024 > 09:17

podeli vest:

Predsednički IZBORI u Slovačkoj: Bira se između ISTOKA i ZAPADA
Foto: Tanjug/AP


Ivan Korčok, prozapadni diplomata, i Peter Pelegrini, političar optužen za promovisanje proruskih prijateljskih stavova, suočiće se danas u drugom krugu predsedničkih izbora u Slovačkoj, usred straha da se zemlja polako udaljava od Zapada.

Korčok, bivši ministar spoljnih poslova, i Pelegrini, predsednik parlamenta kog podržava slovački premijer Robert Fico, u anketama dišu jedno drugom za vratom.

Od povratka na vlast krajem prošle godine, Fico je vodio prijateljsku spoljnu politiku prema Moskvi i počeo je da cilja nezavisne institucije kod kuće, izazivajući bes i proteste.

Foto: Tanjug/AP

 

Vladini kritičari kažu da su izbori ključni jer budući nosilac funkcije može da deluje kao test za Fica i zaustavi plimu demokratskog nazadovanja.

- U pitanju je budućnost naše demokratije - rekla je Ljubica Karvašova, kandidatkinja na izborima za Evropski parlament na listi opozicione stranke "Progresivna Slovačka".

Birači, rekla je Karvašova, "ne žele da se stide naše zemlje kao što to čine kada aktuelna slovačka vlada sistematski pali mostove sa svojim saveznicima".

I dok su ovlašćenja slovačkog predsednika ograničena, pobednik može da napravi razliku. Predsednik može delovati kao "barijera za veću autokratizaciju", rekao je Mihal Ovadek, predavač na Univerzitetskom koledžu u Londonu.

- Ne znači da se to neće nastaviti dešavati, ali verovatno sporije - dodao je on.

Korčok, koji je ranije služio kao ambasador Slovačke u Vašingtonu i Briselu i vodio kampanju na prozapadnoj platformi, postigao je iznenađujuću pobedu u prvom krugu predsedničke trke prošlog meseca.

Pelegrini, bivši premijer koji je nekada bio član Ficove stranke Smer, a sada vodi vladinu koalicionu stranku Hlas, sebe je predstavio kao "mirovnog" kandidata, prenosi "Gardijan".

Pre izbora, centralnoevropski istraživački medij "VSqare" tvrdio je da je Pelegrini, kada je bio premijer 2020. godine, tražio od mađarskog premijera Viktora Orbana pomoć u organizovanju putovanja u Moskvu kako bi povećao svoje akreditive među proruskim biračima u Slovačkoj.

Stručnjaci kažu da su poslednje dane kampanje obeležile sve veće dezinformacije.

- Vidimo da je Ivan Korčok, posle pobede u prvom krugu, postao jedina osoba protiv koje su usmerene mnoge kampanje dezinformacija i klevetanja - rekla je Katarina Klingova, viši naučni saradnik u istraživačkom centru "Globsek".

Od društvenih medija do letaka, širili su se negativni narativi i dezinformacije, često prikazujući Korčoka kao ratnog huškača kojeg podržava zapad. Ali Smer je optužio Korčokove pristalice da podstiču podele.

- Oni i dalje koriste ovaj narativ da su ljudi koji podržavaju vladu ili koji podržavaju Smer ili bilo koga drugog, a ne Korčok, loši momci. Ovo je veoma opasno i nije baš u redu – i snažno deli društvo - rekla je Katarina Rot Nevedalova, članica Evropskog parlamenta koja predstavlja Smer, u telefonskom intervjuu.

I dok se u poslednjim anketama dva kandidata čine praktično izjednačeni, gnev na Ficovu politiku mobilisao je deo stanovništva da podrži Korčoka.

Postoji osećaj da bi Pelegrini mogao da zaostane u glasovima u odnosu na Korčoka.

- Postoji veliki deo njegovog biračkog tela koje je prilično umeren. Sve što uradi da umiri krajnju desnicu, kojoj sada pokušava da se dodvori, moglo bi da ih otuđi - rekao je Ovadek.

Dodatna nevolja Pelegrinija je to što, iako on formalno uživa Ficovu podršku, ne veruje se da je podrška premijera svesrdna.

- Podrška Smera Pelegriniju je prilično mlaka - rekao je Ovadek.

Nevedalova je, međutim, insistirala da Pelegrini ima punu podršku stranke.

- Nemamo drugog kandidata, stojimo iza njega - rekla je.

Sajt "Aktuality.sk", napravio je nekoliko grafika na kojima se vidi kako se kretala podrška dvojici kandidata i koliko su izjednačeni u trci.

- Sa raspodelom 50 prema 50 koju trenutno vidimo, statistička devijacija je negde ispod četiri odsto. To znači da oba kandidata trenutno mogu da budu na prvom mestu i da pobede na izborima - rekao je Roman Pudmarčik iz slovačkog Ipsosa za "Aktuality.sk".

Ostavite komentar