Vesti > Svet

Ukrajina dobija 10.000 DRONOVA iz Velike Britanije i OKLOPNJAKE iz Francuske

Stoltenberg je dodao da mora biti urađeno još više i da podrška treba da bude još čvršća i trajnija

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

04/04/2024 > 23:22

podeli vest:

Ukrajina dobija 10.000 DRONOVA iz Velike Britanije i OKLOPNJAKE iz Francuske
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je govoreći na kraju ministarskog sastanka u Briselu pozdravio to što saveznici nastavljaju da pojačavaju novu podršku Ukrajini.

- Poslednjih dana, ovo uključuje skoro 600 miliona evra iz Nemačke za artiljerijsku inicijativu koju predvodi Češka; kao i 10.000 dronova iz Velike Britanije; više projektila i oklopnih vozila iz Francuske; a samo u sredu i novi paket pomoći iz Finske vredan 188 miliona evra - rekao je on, saopštio je NATO.

Stoltenberg je dodao da mora biti urađeno još više i da podrška treba da bude još čvršća i trajnija.

Saveznici su se sada složili da krenu napred u planiranju veće uloge NATO u koordinaciji neophodne bezbednosne pomoći i obuke za Ukrajinu, navedeno je u saopštenju.

 

Ministri spoljnih poslova su, takođe, razgovarali o globalnim implikacijama rata Rusije protiv Ukrajine, uključujući podršku Moskvi iz Kine, Severne Koreje i Irana.

Saveznicima su se pridružili indo-pacifički partneri Australija, Japan, Novi Zeland i Republika Koreja, kao i Evropska unija, stoji u saopštenju.

Ministri su zajedno razgovarali o tome kako unaprediti saradnju u odgovoru na sajber i hibridne pretnje, kao i nove tehnologije i odbrambenu industrijsku proizvodnju.

- Kako se autoritarne sile sve više usklađuju, NATO i njegovi partneri moraju biti ujedinjeni u odbrani globalnog poretka vođenog zakonom, a ne silom - rekao je Stoltenberg.

 

Ostavite komentar