Vesti > Svet

PANIKA U SAD! ISIS-K bi mogao da izvrši NAPAD sličan onome u Moskvi

ISIS-K je nastao u regionu Horasan koji obuhvata delove Irana, Turkmenistana i Avganistana i operativno je najsposobniji ogranak

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

31/03/2024 > 21:05

podeli vest:

PANIKA U SAD! ISIS-K bi mogao da izvrši NAPAD sličan onome u Moskvi
Foto: Tanjug/AP


Pripadnici ogranka Islamske države ISIS-K mogli bi da pređu preko granice SAD i izvrše napad sličan onome koji je izvršen na Krokus siti hol u Moskvi 22. marta kada su poginule 143 osobe, upozorio je neimenovani američki federalni zvaničnik za Njujork post.

Zvaničnik je rekao da ogranak ISIS-K postaje smeliji i da njegovi članovi mogu da pokušaju da iskoriste "haos" na američko-meksičkoj granici i potraže metu u SAD.

- Napad na američkom tlu je definitivno mogućnost - naveo je izvor.

Zvaničnik je ukazao da operativci ISIS-K lako mogu da budu neotkriveni na južnoj granici SAD gde je tokom februara pokušalo da pređe više od 256.000 migranata.

Prema podacima američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), 169 osumnjičenih za terorizam zaustavljeno je tokom prošle godine na južnoj granici SAD, a od prošlog oktobra uhvaćeno je još 69 osumnjičenih za terorizam koji su pokušali da pređu preko granice.

FBI je naveo da je na granici SAD tokom 2021. godine zaustavljeno 15 osumnjičenih za terorizam, a da je 2022. godine zabeležen dramatičan porast na 98 osumnjičenih.Veruje se da stotine ljudi iz zemalja u kojima ISIS-K aktivno regrutuje članove svake godine prelazi granicu.

ISIS-K je nastao u regionu Horasan koji obuhvata delove Irana, Turkmenistana i Avganistana i operativno je najsposobniji ogranak Islamske države.
 

Ostavite komentar