Vesti > Svet

Najavljena VELIKA PROMENA u odnosima Turske i Rusije! Rusima PREKIPELO, a šta čeka ERDOGANA

Teroristički napad na Krokus će zauvek promeniti pozitivne pristupe Ruske Federacije prema Turskoj

Izvor: K1info/informer.rs

Autor: Anica Ninković

28/03/2024 > 15:06

podeli vest:

Najavljena VELIKA PROMENA u odnosima Turske i Rusije! Rusima PREKIPELO, a šta čeka ERDOGANA
Foto: Freepik/Tanjug/AP


Turska već dugo pokušava da pregovara o miru u Ukrajini, ali u stvarnosti je saučesnik terorizma. Teroristički napad na Krokus će zauvek promeniti ruske pristupe Ankari. Kako piše ruska „Pravda“, Turska je sedište ukrajinske Glavne obaveštajne uprave za pripremu terorističkog fronta u Ruskoj Federaciji.

Poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Ankari je više puta odlagana, a sada se neće održati zbog činjenice da je Turska bila uvučena u pripremu terorističkog napada u Krokus siti holu.

Dvojica militanata iz Tadžikistana koji su izveli napad rekli su da su posetili Tursku, uključujući vođu Šamsidina Faridunija. Poznato je da je u Istanbul iz Moskve stigao avionom 20. februara i prijavio se u hotel Fatih, a u Rusku Federaciju se vratio 2. marta.

Drugi terorista, Saidakram Rajabalizoda, stigao je u Istanbul 5. januara, otprilike mesec dana pre Faridunija, i prijavio se u istom hotelu i otišao sa Faridunijem. Nema takvih slučajnosti. To znači da je ovaj hotel bio centar komunikacije sa teroristima.

Direktor FSB Aleksandar Bortnikov je direktno izjavio da ukrajinske specijalne službe obučavaju teroriste u Turskoj. I ovo, očigledno, nije jednokratna operacija – Glavna obaveštajna uprava ukrajinskog ministarstva odbrane često koristi Tursku kao mesto za pregovore sa svojim agentima, posebno ako su muslimani.

Turska koristi teroriste ISIS-a za svoje potrebe

Kako su militanti mogli tako lako da ulaze i izlaze iz Turske kada na Zapadu postoji konsenzus da su teroristi iz Krokusa članovi ISIS-ove podružnice ISIS-Korasan?

Foto: Tanjug/AP Photo/Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office

 

Turska je objasnila da navodno nije bilo zahteva za njihovo hapšenje. Ali biti na nekoj vrsti „crne liste“ je dovoljno da blokira ulazak. Za mnoge zemlje, ali ne i za Tursku.

Ankara je odmah nakon terorističkog napada izvela demonstracionu operaciju privođenja 40 osumnjičenih u operacijama protiv ISIS-a u osam provincija. Ali, prema procenama tiražnih medija, hiljade militanata ISIS oslobođeno je u Turskoj odmah nakon hapšenja.

Nordic Monitor izveštava da ISIS-Korasan„koristi Tursku za tranzit boraca, logistiku i identifikaciju ciljeva“.

Na primer, 1. oktobra 2023. godine, turske vlasti u provinciji Ordu pustile su iračkog državljanina za kojim se traga po optužbama za terorizam uz nalog za hapšenje nakon kratkog perioda u policijskom pritvoru.

Zaključak se nameće sam od sebe: država sa islamističkim korenima ne može a da ne zaštiti islamiste i iskoristi ih za svoje potrebe.

Koji su ciljevi Turske?

Ovo je ponovno stvaranje Otomanskog carstva, uključujući i teritoriju Ruske Federacije, a Ukrajina je za to veoma neophodna kao oružje za obavljanje najprljavijih poslova. Turska je glavni sponzor Oružanih snaga Ukrajine i saučesnik terorističkog režima u Kijevu, piše ruska „Pravda“.

Turska otvoreno čini mnogo za ukrajinske oružane snage. Blumberg prenosi da je Pentagon kupio 116 hiljada granata od turske kompanije Arca Defense za isporuku Ukrajini 2024. godine.

Sjedinjene Države i Turska počele su pregovore o kupovini eksploziva za proizvodnju granata u Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP/Dar Yasin

 

Prema publikaciji, komponente kupljene od Turske potencijalno će pomoći da se utrostruči proizvodnja 155-milimetarskih granata u NATO stilu. Turske kompanije „snose veliku odgovornost“ u NATO-u za obnovu ukrajinske mornarice u Crnom moru. Druga korveta klase Ada se gradi…

Teroristički napad na Krokus će zauvek promeniti pozitivne pristupe Ruske Federacije prema Turskoj. Verovatno će nakon završetka NVO-a biti uništena proturska provincija Idlib u Siriji.

Šta je sa zajedničkim projektima u nuklearnoj energiji, gasnim i žitnim čvorištima? Oni će biti zatvoreni na duže vreme, ako ne i zauvek.

U Evropi ima mnogo primera (zatvoreni su projekti Rosatoma u Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Finskoj), a Severni tok odavno ne postoji. I ništa, Rusija nije umrla bez njih, zaključuje "Pravda.

Ostavite komentar