Vesti > Svet

Još jedno TRAMPOVO OBEĆANJE: Moj prvi potez kao vašeg sledećeg PREDSEDNIKA biće...

Tramp je i ranije govorio o tome da se neće ponašati kao diktator "osim prvog dana"

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

12/03/2024 > 09:15

podeli vest:

Još jedno TRAMPOVO OBEĆANJE: Moj prvi potez kao vašeg sledećeg PREDSEDNIKA biće...
Foto: Tanjug/AP


Bivši američki predsednik Donald Tramp obećao je da će osloboditi ljude zatvorene zbog učešća u napadu na Kapitol 2021. godine kao jedan od njegovih prvih poteza ako bude ponovo izabran, nazivajući ih "taocima".

Pobunjenici, koji su potom bili podstaknuti na akciju lažnim tvrdnjama o izbornoj prevari na poslednjim predsedničkim izborima, upali su u sedište američke demokratije 6. januara 2021. u pokušaju da zaustave prenos vlasti sa njega na Džoa Bajdena.

Njih 1.358 optuženo je u proteklih 38 meseci, pokazuju podaci Ministarstva pravde, objavljeni prošle nedelje.

Tramp je to objavio na platformi Truth Social, obećavajući da će zatvoriti granicu sa Meksikom kao jedan od prvih poteza ako bude ponovo izabran.

On nije naveo nikakve detalje.

- Moj prvi potez kao vašeg sledećeg predsednika biće da zatvorim granicu i oslobodim taoce 6. januara koji su nepravedno zatvoreni! - pisao je u ponedeljak kasno.

Tramp je ranije govorio o svom hipotetičkom prvom danu na funkciji, obećavajući tokom nastupa u decembru da se neće ponašati kao diktator "osim prvog dana".

Foto: Tanjug/AP

 

Ovo nije prvi put da Tramp svoje pristalice u zatvoru naziva "taocima" ili predlaže da ih oslobode.

U januaru je pozvao predsednika Bajdena da "oslobodi taoce 6. januara" tokom predizbornog skupa u Ajovi.

Tramp se suočava sa četiri optužbe za krivična dela, uključujući jednu federalnu i jednu u Gruziji, koje proizilaze iz njegovih pokušaja da poništi izborne rezultate nakon što je izgubio od Bajdena.

Tramp je skoro siguran da će biti republikanski predsednički kandidat sada kada je njegova poslednja preostala protivkandidatkinja, Niki Hejli, ispala iz trke posle njegove ubedljive pobede na partijskim predizborima do sada.

Tramp tvrdi da je podrška koju uživa u republikanskoj bazi veća, a ne manja, zbog njegovih brojnih problema sa pravosuđem.

Ostavite komentar