Vesti > Svet

DONETA ODLUKA! FRANCUSKA PRVA ZEMLJA U SVETU! Proglasili abortus USTAVNIM PRAVOM!

Francuska vlada je u uvodu zakona rekla da je pravo na abortus ugroženo u SAD

Izvor: K1info

Autor: Ognjen Nestorović

04/03/2024 > 19:13

podeli vest:

DONETA ODLUKA! FRANCUSKA PRVA ZEMLJA U SVETU! Proglasili abortus USTAVNIM PRAVOM!
Foto: Freepik.com


Francuska je postala prva zemlja na svetu koja je abortus proglasila ustavnim pravom – a francuska vlada kaže da je taj potez odgovor na pooštravanje zakona u SAD.

Nacrt zakona koji je usvojio francuski Senat nakon glasanja u sredu 28. februara odobren je nakon zajedničke sednice parlamenta u ponedeljak.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je prošle nedelje da je njegova vlada posvećena tome da „pravo žena na abortus učini nepovratnim tako što će ga uneti u ustav”.

Francuska vlada je u uvodu zakona rekla da je pravo na abortus ugroženo u SAD, gde je Vrhovni sud 2022. godine poništio 50-godišnju presudu koja je to garantovala.

U uvodu u francusko zakonodavstvo stoji:

- Nažalost, ovaj događaj (u SAD) nije izolovan: u mnogim zemljama, čak i u Evropi, postoje struje koje po svaku cenu nastoje da ometaju slobodu žena da prekinu trudnoću ukoliko to žele.

Nijedna od najvećih političkih partija u Francuskoj zastupljena u parlamentu nije dovela u pitanje pravo na abortus, koje je u zemlji dekriminalizovano 1975. godine.

Makron se navodno nadao da će ga revizija ustava izdvojiti od francuske krajnje desničarske stranke Nacionalni skup uoči evropskih izbora u junu.

Nacionalni skup prednjači u anketama kako se izbori približavaju, a 46 od 88 poslanika, uključujući trostruku predsedničku kandidatkinju Marin le Pen, glasalo je za reviziju ustava.

Ostavite komentar