Vesti > Svet

Dodik: Zapad je mislio da će Rusija POKLEKNUTI i zagaziti u siromaštvo zbog specijalne operacije u Ukrajini

Putin nije čovek rata ali je bio primoran da reaguje, ocenio je Dodik

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Milena Gačević

21/02/2024 > 21:31

podeli vest:

Dodik: Zapad je mislio da će Rusija POKLEKNUTI i zagaziti u siromaštvo zbog specijalne operacije u Ukrajini
Foto: , Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Sergei Bobylev


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da predsednik Rusije Vladimir Putin nije čovek rata, već da je, kako tvrdi, bio primoran da "specijalnom operacijom" u Ukrajini brani nacionalne i državne interese.

- Zapad je prekršio sva upozorenja još od 2008. godine, od Minhenske konferencije, da ne ide prema granicama Rusije i ne atakuje na njen politički sistem. Zapad je sve to prekršio u svojoj aroganciji da se domogne Rusije i dovede do njenog cepanja - rekao je Dodik u intervjuu za RTRS iz Kazanja, dodavši da se Putin zalaže za očuvanje mira i stabilnosti i saradnju među ljudima.

On je istakao da je Rusija iz svega toga izašla još jača, "što Zapad nije očekivao".

Foto: Tanjug/AP Photo/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

 

- Kada je počela specijalna operacija u Ukrajini, Zapad je očekivao da će Rusija dosegnuti najviši stepen socijalne bede i siromaštva. Međutim, Rusija se pokazala drugačijom, Putin se pokazao sposobnim da vodi društvo u delikatnim okolnostima, da mobiliše snage i rukovodstvo koje je pokazalo da je sposobno da upravlja krizama, tako da sad imamo značajnu proizvodnju u svim sektorima - rekao je Dodik.

On je naveo da je Rusija, pod vođstvom Putina, razvijala svoju privredu i izgradila stabilnost i slobodu za sve svoje građane.

- Rusija druge pomaže i nikog nije okupirala, nije okupirala ni Ukrajinu - rekao je predsednik Srpske.

Govoreći o situaciji u BiH, Dodik je rekao da ruski predsednik "savršeno dobro zna da stranci putem neizabranog stranca pokušavaju da nam otmu imovinu i smatra da je to nedopustivo i da Rusija neće prihvatati takvu vrstu ponašanja".

- Ovde je vaskrsla snaga Republike Srpske i ja sam na to ponosan - poručio je Dodik, dodavši da se on zalaže za "visoko decentralizovanu BiH sa jakim autonomijama kakva je Republika Srpska".

On je naglasio da je Rusija svih ovih godina ostala principijelna, štiteći Dejtonski sporazum.

Kada je reč o odlikovanju koje mu je ruski predsednik uručio - Orden Aleksandra Nevskog, Dodik je istakao da je velika čast dobiti od ruskog predsednika orden koji se dodeljuje stranim državnicima.

- Ovo je orden Republici Srpskoj, njenoj istrajnosti, našoj budućnosti i ostaće zabeležen u istoriji kao dokaz nesumnjivog prijateljstva i razumevanja predsednika Putina i Rusije prema Republici Srpskoj - poručio je Dodik.

 

Ostavite komentar