Vesti > Svet

Izrael rasporedio VOJNU tehnologiju sa AI u Gazi! HAMAS UPOZORIO: OFANZIVA na Rafu doneće desetine hiljada ŽRTAVA

Izraelska vojska je koristila optički nišan sa AI, koji je napravio izraelski startap Smart šuter

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Anica Ninković

10/02/2024 > 13:35

podeli vest:

Izrael rasporedio VOJNU tehnologiju sa AI u Gazi! HAMAS UPOZORIO: OFANZIVA na Rafu doneće desetine hiljada ŽRTAVA
Foto: Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov


Izraelska vojska je prvi put rasporedila vojnu tehnologiju sa veštačkom inteligencijom (AI) u sukobima u Gazi, što je izazvalo strah od upotrebe autonomnog oružja u modernom ratovanju.

Rastući broj civilnih žrtava pokazuje da je potreban mnogo veći nadzor nad upotrebom novih oblika vojne tehnologije, izjavila je Meri Verem, stručnjak za oružje u Hjuman rajts voču, prenela je Al Džazira.

- Sada se suočavamo sa najgorom mogućom situacijom smrti i patnje koju danas vidimo - nešto od toga donosi nova tehnologija - rekla je Verem.

Izraelska vojska je koristila optički nišan sa AI, koji je napravio izraelski startap Smart šuter, koji je pričvršćen za oružje kao što su puške i mitraljezi.

Više od 150 zemalja u decembru je podržalo rezoluciju UN kojom se identifikuju "ozbiljni izazovi i zabrinutosti" oko nove vojne tehnologije i "veštačke inteligencije i autonomije u sistemima naoružanja".

Palestinska organizacija Hamas upozorila je danas da bi napad izraelske vojske na grad Rafa na krajnjem jugu Pojasa Gaze doveo do "desetina hiljada mrtvih i povređenih".

Foto: Tanjug/AP Photo/Adel Hana

 

Hamas u saopštenju navodi da bi svaka vojna akcija imala "katastrofalne posledice".

Ta grupa ističe da će "američku administraciju, međunarodnu zajednicu i izraelsku okupaciju" smatrati odgovornim ako se to dogodi.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je nedavno saopštio da je naredio trupama da se pripreme za ulazak u Rafu, koja je prepuna raseljenih Palestinaca.

Netanijahu je juče rekao da je naredio vojsci i odbrambenim zvaničnicima da pripreme planove za evakuaciju palestinskog civilnog stanovništva sa juga Pojasa Gaze, uključujući Rafu.

Sjedinjene Američke Države su prethodno upozorile Izrael da bi vojna ofanziva na Rafu, bez odgovarajućeg planiranja, bila "katastrofa".
 

Ostavite komentar