Vesti > Svet

Poljoprivrednici u EU PROTESTUJU zbog nagomilanih PROBLEMA

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Ognjen Nestorović

02/02/2024 > 00:12

podeli vest:

Poljoprivrednici u EU PROTESTUJU zbog nagomilanih PROBLEMA
Foto: Tanjug/AP Photo/Daniel Cole


Poljoprivrednici protestuju širom Evropske unije kako bi naterali nadležne da im pomognu da izađu na kraj sa sve većim troškovima i drugim problemima, kao što je nelojalna konkurencija uvoznih proizvoda iz zemalja Južne Amerike i Ukrajine, piše Rojters.

Britanska agencija isitiče da postoji više razloga za nagomilano nezadovoljastvo evropskih farmera i navodi da, kao najvažnije u većini zemalja, poljoprivrednici apostrofiraju to što nisu dovoljno plaćeni, kao i da su opterećeni velikim porezima, nepodnošljivom birokratijom i rigidnim ekološkim pravilima.

Problemima smatraju i velike količine uvozenih proizvoda iz Ukrajine, za koje se EU odrekla kvota i carina, od početka sukoba te zemlje s Rusijom u februaru 2022.

Rojters napominje i da je EU obnovila pregovore za sklapanje trgovinskog sporazuma između EU i južnoameričkog bloka Merkosur i tako izazvala nezadovoljstvo zbog nelojalne konkurencije, pre svega kada je reč o šećeru, žitu i mesu.

Poljoprivrednici negoduju zbog takvog uvoza, jer ti proizvodi, kako kažu, snižavaju evropske cene, a da pritom ne ispunjavaju ekološke standarde nametnute uzgajivačima iz EU.

Evropska komisija je u sredu predložila da se ograniči uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine uvođenjem zabrana "u slučaju nužde" za najosetljivije proizvode, poput živine, jaja i šećera, ali proizvođači kažu da to ne bi u dovoljnoj meri rešilo njihove probleme.

Poljoprivrednici takođe osporavaju nova pravila EU o subvencijama, kao što je zahtev da se četiri odsto poljoprivrednog zemljišta ostavi pod ugarom.

Rojters napopminje da je, primera radi, za poljske poljoprivrednike najveći problem jeftin uvoz iz Ukrajine, dok njihove kolege u Španiji ističu da je Brisel stvorio nepodnošljivu birokratiju koja dovodi u pitanje profitabilnost poljoprivrednu proizvodnju.

Slično misle i Portugalci, koji napominju i nedovoljnu državnu pomoć zbog smanjenja subvencija, dok su Rumuni protestovali sredinom januara uglavnom protiv visokih troškova, skupih stopa osiguranja i ekoloških propisa EU.

I Grčki ratari su zahtevali veće subvencije, kao i bržu isplatu nadoknada za oštećenja useva i izgubljenu stoku u poplavama 2023. godine, a žale se i zbog uvećanih poreza dizel i računa za struju, naveo je Rojters.

 

Ostavite komentar