Vesti > Svet

DRUŠTVENE MREŽE nam SREĆU KVARE! Veliko istraživanje dalo KATASTROFANE REZULTATE o MENTALNOM ZDRAVLJU

Problemi se najčešće javljaju među generacijom Z i milenijalcima, koji kažu da su najmanje srećni kada koriste onlajn platforme

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Mina Duduković

27/01/2024 > 13:33

podeli vest:

DRUŠTVENE MREŽE nam SREĆU KVARE! Veliko istraživanje dalo KATASTROFANE REZULTATE o MENTALNOM ZDRAVLJU
Foto: Freepik.com


Više od 6 miliona Holanđana je nesrećno zbog društvenih mreža, ali gotovo niko ne prestaje da ih koristi!

Pozivajući se na rezultate nacionalnog istraživanja roterdamski dnevnik Algemeen Dagblad (AD) navodi da oko 6,3 miliona Holanđana veruje da društvene mreže predstavljaju "pretnju mentalnom blagostanju", prenosi Nederland Tajm.

Oko 2,2 miliona anketiranih navodi da se osećaju manje srećno i to posebno zbog korišćenja društvenih medija, a više od četiri miliona Holanđana često razmišlja da prekine sa korišćenjem Fejsbuka, Instagrama ili TikToka, ali to nisu učinili.

Ovo su rezultati Nacionalne ankete o društvenim medijima koju istraživačka agencija Nevcom sprovodi svake godine.

Problemi se najčešće javljaju među generacijom Z i milenijalcima, koji ne samo da provode najviše vremena na društvenim medijima, već i kažu da su najmanje srećni kada koriste onlajn platforme.

Foto: Shutterstock

 

AD navodi da je broj korisnika društvenih medija u Holandiji u stalnom porastu i ovom trenutku ih koristi oko 14,3 miliona Holanđana, milion manje nego pre pet godina. Izdvaja se starosna grupa od 20 do 39 godina koja svakim danom postaje sve aktivnija na društvenim mrežama.

- Mladi se plaše da će nešto propustiti ako ne skroluju po ceo dan. Svaki treći ispitanik kaže da dobija više samopouzdanja korišćenjem društvenih medija, a polovina korisnika doživljava društvene medije kao dodatak svom stvarnom životu - predočava vodeći istraživač Tim Jonker.

Ostavite komentar