Vesti > Svet

ČAK 4 ZAPADNE ZEMLJE obustavile finansiranje Agencije UN u GAZI zbog veza sa HAMASOM

U izraelskim napadima za poslednja 24 sata ubijena je oko 174 Palestinca, a 310 ranjeno

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Mina Duduković

27/01/2024 > 12:40

podeli vest:

ČAK 4 ZAPADNE ZEMLJE obustavile finansiranje Agencije UN u GAZI zbog veza sa HAMASOM
Foto: Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov


Najmanje 26.257 Palestinaca je ubijeno, a 64.797 ranjeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas.

U saopštenju se navodi da su u izraelskim napadima za poslednja 24 sata ubijena oko 174 Palestinca, a 310 ranjeno, prenosi Rojters.

Palestinska militantna organizacija Hamas i Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) osudili su odluku o obustavi finansiranja Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), koju je donelo nekoliko zemalja. Hamas je pozvao međunarodne organizacije da, kako je navedeno, "ne pokleknu pred pretnjama Izraela", nakon što je nekoliko zemalja donelo odluku da suspenduje finansiranje UNRWA.

Foto: Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

 

- Tražimo od UN i međunarodnih organizacija da ne pokleknu pred pretnjama i ucenama iz Izraela - objavila je pres-služba Hamasa na platformi Telegram, prenosi Tajms of Izrael.

Italija je krenula putem SAD, Australije i Kanade u obustavljanju finansiranja Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA), prenosi Rojters.

Antonio Tajani, italijanski ministar spoljnih poslova rekao je na društvenoj mreži X (Tviter) da je italijanska vlada obustavila finansiranje UNRWA nakon užasnog napada na Izrael 7. oktobra. Tajani je dodao da su neki od saveznika Italije već doneli istu odluku.

Australija i Kanada pridružile su se SAD-u i obustavile finansiranje Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA), nakon što je Izrael optužio nekoliko zaposlenih iz te Agencije za umešanost u Hamasov napad na jug Izraela izveden 7. oktobra.

Peni Vong, ministarka inostranih poslova Australije, izjavila je danas da je veoma zabrinuta zbog optužbi protiv UNRWA, prenosi Gardijan.

Obustavu finansiranja Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama najavile su SAD, Australija, Kanada i Italija, zbog sumnji Izraela da su pojedini  zaposleni u toj organizaciji navodno bili umešani u napad Hamasa na Izrael 7. oktobra.

 

Ostavite komentar