Vesti > Svet

ŽENE u RUSIJI urotile se protiv PUTINA: Zbog svojih MUŽEVA VOJNIKA mogu da završe i u ZATVORU

Ruskinje koje vode kampanju za povratak svojih mobilisanih muževa, sinova ili braće naišle su na kritike sa različitih strana

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

23/01/2024 > 12:45

podeli vest:

ŽENE u RUSIJI urotile se protiv PUTINA: Zbog svojih MUŽEVA VOJNIKA mogu da završe i u ZATVORU
Foto: BBC screenshot


U Rusiji se događa nešto čudno – udružile su se žene regrutovanih vojnika i javno kritikuju Putina, a za to se ide u zatvor.

- Kada će se smatrati da su naši muževi izvršili vojnu dužnost? Kada ih vrate bez ruku i nogu? Kada ne mogu ništa da urade jer su samo povrće? Ili moramo da čekamo da ih pošalju nazad u kovčezima od cinka? - njihova su glavna pitanja.

Te žene, kako piše BBC, upoznale su se preko društvenih mreža i osnovale grupu pod nazivom “Put kući”. Imaju različite poglede na rat, ali ih ujedinjuje uverenje da su mobilisani muškarci odradili svoj deo borbi i da treba da se vrate kući svojim porodicama.

Ali, to je mišljenje ruske vlasti ne dele.

U Rusiji javna kritika svega što je u vezi sa ratom nosi rizik. Većina govornika veoma pažljivo bira reči jer u Rusiji postoji niz zakona za kažnjavanje neslaganja.

O tome je, iz nekog razloga, dozvoljeno da govori lokalnom političaru Borisu Nadeždinu, koji čak sme da se pojavi i na nacionalnoj televiziji. Nadeždin se, međutim, nada da će se naći na glasačkom listiću za predsedničke izbore.

- Putin je bio veoma popularan u Rusiji jer je posle 1990-ih doneo stabilnost i bezbednost - kazao je on za BBC, pa dodao: 

- Sada je sve više ljudi već shvatilo da je stabilnost i bezbednost završena.

Foto: Tanjug/AP

 

Ruskinje koje vode kampanju za povratak svojih mobilisanih muževa, sinova ili braće naišle su na kritike sa različitih strana.

Protivnici rata imaju malo simpatija. Osuđuju muškarce da su se pridržavali naredbe o mobilizaciji i da su učestvovali u ratu, a pristalice Kremlja prikazuju te žene kao zapadnjačke marionete.

S druge strane tu je i strah od drugog talasa mobilizacije u Rusiji. Činilo se da je prošlog decembra predsednik Rusije Vladimir

Putin to isključio - za sada. Lider Kremlja je uživo na ruskoj televiziji tvrdio da su ruske vlasti 2023. uspele da regrutuju skoro pola miliona dobrovoljaca da se bore u Ukrajini.

Ali, niko ne veruje da je s mbilizacijom kraj. Tim pre što je Putin više puta pogazio sopstvene reči, podseća BBC.

Žene koje su se udružile u grupu “Povratak kući” svake subote stavljaju bele marame i putuju u centar Moskve gde kraj zidina Kremlja polažu cveće na Grob Neznanog vojnika, a crvene karanfile stavljaju kod Večne vatea. To je njihov oblik mirnog protesta.

Foto: Shutterstock

 

Ta grupa veruje da je polaganje cveća način da se kaže "nikad više".

Za BBC je govorila Antonina, čiji muž je mobilisan i poslat na ratište uprkos dijagnozi lekara da ima čir na želudcu. Ona je rekla da ju je muž pozvao svega četiri puta.

- Plakao je. Bio je uplašen. Zvučalo je kao da se oprašta - rekla je ona.

Poslednji poziv stogao joj je 13. decembra i od tada se nisu čuli. Antonina kaže da joj je od tada rečeno da je njen partner ranjen u akciji.

Brojni Rusi kažu sada da su nekada gajili ogromno poštovanje prema Vladimiru Putinu, ali da su sada neutralniji. "Još uvek mi je teško da verujem da on zna da se ovakve stvari dešavaju.

Ali ako nas zaista vidi kao izdajnike i izopćenike jer želimo svoje muževe nazad, ne razumem zašto bi imao ovakav odnos prema građanima koji su nekada glasali za njega", rekla je jedna žena koja je članica grupe "Put kući".

Ostavite komentar