Vesti > Svet

IZRAELSKI VOJNICI UPALI U JEZIVI TUNEL: Pogledajte u kakvim NELJUDSKIM USLOVIMA je Hamas držao TAOCE (VIDEO)

Uznemirujući prizori u kilometarki dugom, mračnom tunelu

Izvor: K1info/kurir.rs

Autor: Kristina Jokić

23/01/2024 > 09:45

podeli vest:

IZRAELSKI VOJNICI UPALI U JEZIVI TUNEL: Pogledajte u kakvim NELJUDSKIM USLOVIMA je Hamas držao TAOCE (VIDEO)
Foto: X Printscreen/Michael_Wgd


Izraelski vojnici otkrili su, pa upali u mračni tunel, u kojem je Hamas navodno držao oko 20 talaca. Tunel je uzak, kilometarski dugačak,a prizori u njemu su uznemirujući.

Na kraju tunela bile su skučene ćelije u kojima su držani zarobljenici – pet uskih prostorija iza metalnih rešetki. Pronađeni su toaleti, dušeci, pa čak i crteži devojčice oslobođene u novembru - Emilije Aloni, rekao je portparol ID Danijel Hagari.

- Nakon što su hodali oko kilometar u tunelu, na dubini od oko 20 metara ispod zemlje, vojnici su pronašli centralnu prostoriju u kojoj su, prema svedočenjima, najviše vremena provodili taoci koji su se vratili iz Gaze - rekao je on.

Foto: X Printscreen/Michael_Wgd

 

Vojska je objavila fotografije iz podzemnog lavirinta i rekla da je dovela novinare da dokumentuju tunel pre nego što je uništen da bi "svetu pokazala dokaze koji se ne smeju zaboraviti". Prizori su zaista uznemirujući.

- Hamas je počinio i nastavlja da čini zločine protiv čovečnosti, držeći nevine ljude, decu, žene, muškarce, neke bolesne, veoma starije ljude u teškim i nehumanim uslovima - rekla je Hagari.

Ulaz u tunel je navodno otkriven u kući pripadnika Hamasa u gradu Kan Iounis na jugu Gaze, gde je Izrael fokusirao svoju borbu poslednjih nedelja.

 - Vojnici su ušli u tunel gde su naišli na teroriste, upuštajući se u bitku koja je završena eliminacijom terorista - rekao je portparol.

- Prema svedočenjima kojima raspolažemo, oko 20 talaca je držano u ovom tunelu u različito vreme u teškim uslovima bez dnevne svetlosti, u gustom vazduhu sa malo kiseonika i strašnoj vlažnosti koja otežava disanje. Neki od njih su pušteni pre oko 50 dana, a neki su još u Gazi i možda su u još težim uslovima, uključujući starije ljude kojima su potrebni lekovi i pomoć - dodala je Hagari.

Foto: X Printscreen/Michael_Wgd

 

Video je objavljen nakon što je ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas tvrdilo da je više od 25.000 Palestinaca ubijeno u Gazi od početka sukoba.

SAD, Egipat i Katar vrše pritisak na obe strane da dogovore uslove, a kaže se da su Izrael i Hamas voljni da učestvuju u pregovorima u Kairu.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u petak da je razgovarao sa Netanjahuom o mogućim rešenjima za stvaranje nezavisne palestinske države, sugerišući da bi jedan put mogao uključivati nemilitarizovanu vladu.

- Postoji nekoliko vrsta rešenja sa dve države - rekao je on.

- Postoji veliki broj zemalja koje su članice UN koje... nemaju svoju vojsku - rekao je Bajden novinarima nakon događaja u Beloj kući.

Ali visoki zvaničnik Hamasa u subotu je odbacio Bajdenove komentare, označivši ga kao učesnika u „genocidu” Palestinaca.

U izjavi od nedelje, Netanjahu je ponovio da će insistirati na „punoj izraelskoj bezbednosnoj kontroli nad celom teritorijom zapadno od Jordana“. Netanjahu je rekao da se čvrsto opirao "međunarodnom i unutrašnjem pritisku" da promeni ovu poziciju i da će to nastaviti da čini.

Ostavite komentar