Vesti > Svet

HOĆE LI 2024. BITI GODINA PROMENE? Više od polovine SVETA imaće predsedničke IZBORE

Osim u SAD i Rusiji, glasaće se i u ovim zemljama

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Kristina Jokić

01/01/2024 > 10:48

podeli vest:

HOĆE LI 2024. BITI GODINA PROMENE? Više od polovine SVETA imaće predsedničke IZBORE
Foto: Freepik.com


U svetu će ove godine izbore imati više od polovine stanovnika zemaljske kugle, budući da će se 2024. godine izbori održati u najvećim svetskim zemljama poput Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Indije, ali i mnogim drugim zemljama.

Predsednički izbori biće održani u SAD, Rusiji, Senegalu, Tunisu, Venecueli, regionu Tajvana, Azerbejdžanu, Finskoj, Litvaniji, Gruziji, Slovačkoj.

U regionu, predsednički izbori biće održani u Rumuniji, Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji. Kada se radi o parlamentarnim ili opštinskim izborima oni se očekuju u Ruandi, Gani, Južnoj Africi, Meksiku, Urugvaju, Indiji, Iranu, Austriji, Indoneziji, Belorusiji, Belgiji, EU, Litvaniji, Portugalu, Rumuniji, Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji.

Lokalni izbori se očekuju u španskim pokrajinama Baskiji i Galiciji, Turskoj, nemačkim pokrajinama Saksoniji i Burgundiji, Irskoj, kanadskim provincijama Britanskoj Kolumbiji i Novom Brunsviku.

Osim parlamentarnih, predsedničkih i lokalnih izbora, održaće se izbori i u Ujedinjenm nacijama - za nestalne članice Saveta bezbednosti UN. Ti izbori biće održani u drugoj polovini godine, tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Pet nestalnih članica biraju se na dvogodišnji period, a njihov mandat trajaće od 1. januara 2025. do 31. decembra 2026. godine. Za sada, kandidati su Somalija i Mauricijus za Afriku, Pakistan za Azijsko-pacifičku grupu i Danska i Grčka za Evropu.

Ostavite komentar