Vesti > Svet

SZO upozorava: Situacija u BOLNICAMA U GAZI je zastrašujuća

On je istakao da su zdravstvene ustanove u Pojasu Gaze preopterećene, kao i da su mnoge od njih potpuno zatvorene

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Katarina Milanović

26/12/2023 > 20:33

podeli vest:

SZO upozorava: Situacija u BOLNICAMA U GAZI je zastrašujuća
Foto: Tanjug/AP


Koordinator tima hitne medicinske pomoći pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) Šon Kejsi poručio je danas u Gazi kako je situacija u bolnicama te palestinske enklave zastrašujuća.

On je istakao da su zdravstvene ustanove u Pojasu Gaze preopterećene, kao i da su mnoge od njih potpuno zatvorene, prenela je Al Džazira. Kejsi je za katarski medij napomenuo da su neprijateljstva u enklavi nastavljena poslednjih dana i uprkos prošlonedeljnoj rezoluciji Saveta bezbednosti UN, kojom se poziva na povećanje humanitarne pomoći.

- Posetio sam bolnicu Al Aksa, u srednjem delu Gaze, koja je prethodne noć primila više od 100 povređenih, a mnogi dovezeni već su bili mrtvi - rekao je on.

Napomenuo je to kako je preveliki broj ljudi u bolnicama i da je zato veoma važno primeniti rezoluciju Saveta bezbednosti UN, koja poziva na otvaranje humanitarnih koridora.

- Situacija je kritična i zaista je važno da se to realizuje, jer vidimo da mnogi civili gube živote, da bolnice gube funkcionalnost, da su zdravstveni radnici ili otišli ili da nisu u stanju da brinu o mnogim pacijentima, koji čekaju na njihovu pomoć - naveo je Kejsi.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je 22. decembra modifikovani, ublaženi tekst rezolucije o Pojasu Gaze, kojom se poziva na hitno ubrzanje isporuke pomoći civilima u toj palestinskoj enklavi, ali iz koje je izbačen poziv za "hitnu obustavu neprijateljstava" između Izraela i Hamasa.

Pri glasanju za ovu rezoluciju, 13 članica je bilo za, dok su SAD i Rusija bile uzdržane. Ublažena rezolucija poziva na "na hitne korake da se odmah osigura bezbedan i neometan humanitarni pristup, kao i da se stvore uslovi za održivi prekid neprijateljstva".

Ostavite komentar