Vesti > Svet

SUSRET KOJI JE PRATIO CEO SVET! Svi pričaju šta je Zelenski pitao Orbana!

Predložena je i dodatna mobilizacija do 500.000 ljudi u Ukrajini, ali to nameće nove troškove

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

21/12/2023 > 10:04

podeli vest:

SUSRET KOJI JE PRATIO CEO SVET! Svi pričaju šta je Zelenski pitao Orbana!
Foto: Tanjug/AP Photo


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski uveren je da će Evropska finansijska injekcija od 50 milijardi evra, na koju je stavio veto mađarski čelnik Viktor Orban, ipak uskoro stići u Kijev, zajedno sa snažnijom potporom drugih saveznika.

- Radimo na tome - rekao je ukrajinski čelnik juče u Kijevu, na godišnjoj konferenciji za novinare. Zelenski je kazao da je odluka EU o otvaranju pristupnih pregovora velika pobeda za Ukrajinu. Priznao je, međutim, da je odnos s mađarskim nacionalističko-populističkim premijerom, s kojim se pre nekoliko dana susreo u Buenos Airesu, složen.  

- U Argentini sam pitao Orbana zašto ne podržava da uđemo u EU. Nije znao da mi odgovori. Možda njegova politika nije baš prijateljska prema Ukrajini, iako smo susedi i imamo zajedničke izazove - rekao je Zelenski, a prenosi El Pais. 

Otvaranje pregovora o pristupanju s EU podiglo je moral Ukrajine, naročito u trenutku kada se zemlja suočava s drugom zimom ruske invazije punog opsega. No Kijev se također bori i s teškom ekonomskom situacijom, budući da još uvijek čeka više od 100 milijardi evra finansijske pomoći iz Vašingtona i Brisela.

Ukrajini je potrebna ova pomoć kako bi opstala tokom rata kojem se ne nazire kraj. "Niko ne zna kada će završiti", priznao je juče Zelenski.   

Ukrajina i predsednik prolaze kroz neke od najtežih trenutaka od početka rata. Rusija je osnažila svoju obranu i učvrstila položaje na prvim linijama okupiranih teritorija na istoku i jugoistoku, dok je u isto vreme pojačala proizvodnju oružja. Ukrajina s druge strane beleži neznatan napredak tokom protivofanzive u koju je polagala velike nade.  

Došlo je do toga da su se neki vojni analitičari upitali je li Kijev počeo gubiti rat. Zelenski je na konferenciji odlučno negirao takve tvrdnje. "...Rusija nije postigla nijedan od svojih ciljeva za ovu godinu", rekao je Zelenski. 

S obzirom na ograničeni napredak protivofanzive, Zelenski je izbegao govoriti o novim ciljevima, ako ih ima.

- Pre nekoliko meseci svi su govorili o ciljevima i o detaljima kako ih ostvariti. To nije pravi način jer Rusija još uvek ima više oružja - rekao je. 

Zelenski: Vojska je predložila mobilizaciju dodatnih 450 do 500 hiljada ljudi

EU i drugi partneri imaju poteškoća s snadbevanjem Ukrajine municijom i najsavremenijim oružjem, a Kijevu takođe treba i više vojnika. No za razliku od velikog talasa dobrovoljaca koji su se prijavili u ranim fazama invazije, sada ih mali broj želi ići na front.

Zelenski je juče objavio da vojska želi da mobiliše između 450.000 i 500.000 novih regruta. Ukrajinski čelnik je na konferenciji za medije rekao kako će vojska i vlada raspravljati o tom "veoma osetljivom pitanju mobilizacije" te da će ono zatim biti upućeno parlamentu na razmatranje. 

Mobilizacija takvog raspona zahtevaće i dodatno finansiranje, dodao je.

- Predložili su mobilizaciju dodatnih 450 do 500 tisuća ljudi. To je vrlo ozbiljan broj - rekao je Zelenski.

- Odgovorio sam da će mi trebati dodatni argumenti kako bih podržao takav potez. Jer, pre svega, to je pitanje ljudi, drugo, to je pitanje pravednosti, obrambenih kapaciteta i finansija - dodao je.

Ukrajina je pod sve većim pritiskom kako slabi finansijska potpora Zapada. U Sjedinjenim Državama, zbog unutarnjih političkih borbi, Bela kuća nije uspjela odobriti paket od 60 milijardi dolara za Ukrajinu. Zemlju je unazadila i Mađarska blokada pomoći EU.

Evropski 27-člani blok neće ponovno rešavati to pitanje do februara. No Zelenski je i dalje samouveren. "Siguran sam da Sjedinjene Države neće dopustiti da izgubimo", rekao je. Međutim, tokom nedavne posete SAD-u Zelenski nije uspio da dobije podršku za paket pomoći.

Moguća pobeda na predsedničkim izborima Donalda Trampa, koji je doveo u pitanje politiku Bajdena prema Ukrajini, mogla bi dovesti Ukrajinu u još teži položaj. Zelenski je priznao da bi povratak republikanca u Belu kuću moglo začajno da utiče na rat.

Unutarnje političke napetosti

Nestrpljivo iščekivanje zapadne pomoći, situacija na prvoj liniji fronta i zamor stanovništva koje se već skoro 700 dana odupire Rusiji uzrokovalo je i neke političke napetosti. Poslednjih je sedmica Zelenski navodno imao određene nesuglasice s ukrajinskim vojnim zapovednikom Valerijem Zalužnim. Predsednik je ukorio svog vrhovnog generala nakon što je on izjavio da je rat završio u slepoj ulici. 

- Dobro surađujemo - rekao je Zelenski, koji je implicirao da su rezultati Ukrajine na bojnom polju odgovornost vojnog vodstva, a samim tim i Zalužnog. Istovremeno, poslednjih meseci raste popularnost vojnog čelnika, dok je predsednikova blago opala.

 

Ostavite komentar

Ana Glisic

stvarno odvratni...zbog sujete ce desetkovati svoju naciju tj.Ukrajince...boli njega ona stvar jer on je jevrej...

22.12.2023 20:06