Vesti > Svet

Izraelska vojska se PUNOM SNAGOM VRATILA U BORBU! Po OKONČANJU PRIMIRJA ubijena 193 Palestinca, 650 ranjeno

U Pojasu Gaze ima oko 50.000 trudnica, a dnevno se porađa oko 180 žena

Izvor: K1info/Tanjug

03/12/2023 > 08:16

podeli vest:

Izraelska vojska se PUNOM SNAGOM VRATILA U BORBU! Po OKONČANJU PRIMIRJA ubijena 193 Palestinca, 650 ranjeno
Foto: Tanjug/AP


Ministar odbrane Izraela Joav Galant rekao je večeras da se izraelska vojska (IDF) "punom snagom vratila u borbu", pošto je došlo do prekida primirja sa militantnim Hamasom.

On je rekao da je naredio da se borbe nastave u petak ujutro, nakon što je, prema njegovim rečima, Hamas odbio da pusti 15 žena i dva deteta u sklopu dogovora o prekidu vatre.

- Nastavljamo tamo gde smo stali - rekao je Galant na konferenciji za novinare.

On je rekao da je obišao Pojas Gaze iz vazduha i pograničnu oblast u prethodna dva dana, nazvavši rezultate nove ofanzive IDF "veoma impresivnim".

UNRWA: U Pojasu Gaze ima oko 50.000 trudnica, dnevno se porađa oko 180 žena

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA) saopštila je danas da u Pojasu Gaze ima oko 50.000 trudnica.

UNRWA je na mreži X objavila i da se dnevno porađa oko 180 žena.

Foto: Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

 

Izraelska vojska je, kako navodi njujorški dnevnik, prethodno danas saopštila da je pogodila više od 50 lokacija u palestinskom Kan Junisu, najvećem gradu na jugu Gaze, i njegovoj okolini, gde se raselilo nekoliko stotina ljudi sa severa Pojasa Gaze, nakon što im je Izrael poručio da se premeste na jug.

Hamas tvrdi: Oslobodili smo sve žene i decu koji su bili taoci

Zamenik šefa političkog biroa Hamasa, Saleh al-Aruri, tvrdi danas da ta grupa više ne drži žene i decu kao taoce.

- Okupator insistira da kod nas i dalje ima žena i dece, ali, kao što smo rekli, sve smo ih pustili. Preostali zatvorenici u Gazi su vojnici i civili koji su služili u okupacionoj vojsci - rekao je za Al Džaziru Al-Aruri.

Naglasio je da neće biti razmene zarobljenika dokle god se odvijaju izraelski napadi na Pojas Gaze.

- Trenutno nema pregovora o primirju. Neće biti razmene zatvorenika dok se agresija ne završi i dok ne dođe do sveobuhvatnog i konačnog prekida vatre. Naši cionistički zatvorenici neće biti oslobođeni dok se svi naši zatvorenici ne oslobode iz zatvora i dok se ne održi primirje. Pokret otpora je spreman na sve izraelske vojne scenarije, bilo da je reč o ratu na kopnu, napadu iz vazduha ili nečemu trećem - poručio je Al-Aruri.

The New York Times: Većina puštenih Palestinaca nije osuđena za bilo kakav zločin

Izrael je oslobodio ukupno 240 palestinskih zatvorenika i pritvorenika u zamenu za 105 talaca koje je Hamas oslobodio tokom jednonedeljne pauze u neprijateljstvima.

Analiza podataka o oslobođenim Palestincima "The New York Times" pokazala je da većina njih nije osuđena za bilo kakav zločin.

Bilo je 107 tinejdžera do 18 godina, uključujući tri devojčice, 66 tinejdžera starih 18 godina, a najstarija puštena osoba bila je 64-godišnja žena.

Pregovori o sedam rundi razmene, jednoj tokom svakog dan pauze, bili su usredsređeni na žene i decu na obe strane.

Foto: Tanjug/AP

 
U izraelskom vazdušnom napadu ubijen palestinski naučnik i njegova porodica

U izraelskom vazdušnom napadu na grad Al-Faludža, 30 kilometara severoistočno od grada Gaze, ubijeni su istaknuti palestinski naučnik Sufjan Tajeh i njegova porodica, saopštilo je palestinsko Ministarstvo visokog obrazovanja.

Tajeh, koji je bio predsednik Islamskog univerziteta u Gazi, bio je i vodeći istraživač u oblasti fizike i primenjene matematike.

Gaza: Po okončanju primirja ubijena 193 Palestinca, 650 ranjeno

Najmanje 193 Palestinca su ubijena, a 650 je ranjeno u Gazi otkako je primirje između Hamasa i Izraela okončano u petak ujutro, izjavio je portparol Ministarstva zdravlja Gaze.

Izraelska vojska je juče ujutru saopštila da je obnovila borbena dejstva protiv Hamasa u Pojasu Gaze i da njeni avioni izvode seriju vazdušnih napada na ciljeve te militantne grupe.

Takođe tvrdi da je Hamas prekršio uslove privremenog primirja i da je ispalio raketu prema izraelskoj teritoriji neposredno pred isticanje primirja u 6.00 sati po lokalnom vremenu.

Ostavite komentar