Vesti > Svet

VANREDNA SITUACIJA U DABLINU! Scene kakve nisu viđene decenijama u irskoj prestonici!

Biće sprovedena "fundamentalna revizija taktike za uspostavljanje javnog reda”.

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Ognjen Nestorović

24/11/2023 > 10:33

podeli vest:

VANREDNA SITUACIJA U DABLINU! Scene kakve nisu viđene decenijama u irskoj prestonici!
Foto: Tanjug/AP Photo/Brian Lawless/PA


Načelnik irske policije Dru Haris saopštio je da su 34 osobe uhapšene zbog nereda u Dablinu u četvrtak uveče, posle jučerašnjeg napada nožem u irskoj prestonici, u kojem su četiri osobe povređene.

-Ukupno imamo 34 hapšenja, od kojih će 32 osobe jutros biti izvedene pred sud-, rekao je Haris na konferenciji za novinare, prenosi BBC.

On je dodao da je na nasilnim protestima značajno oštećeno 13 prodavnica, uništeno 11 vozila policije, tri autobusa i tramvaj. Jedan policajac je teško povređen tokom policijske akcije, dok je mnogo više povređeno tokom nereda, naveo je šef irske policije.

Foto: Tanjug/AP Photo/Brian Lawless/PA

 

Javni red i mir je ponovo uspostavljen oko 21 čas sinoć, rekao je Haris. Tokom protesta, okupljeni su uzvikivali antiimigrantske slogane, navodi Gardijan, a Haris je na sinoćnoj konferenciji za medije rekao da je u neredima učestvovala "huliganska frakcija, vođena krajnje desničarskom ideologijom. Haris je novinarima sinoćna dešavanja u Dablinu opisao kao "vanredna", dodajući da takve scene nisu viđene u irskoj prestonici "decenijama".

U Dablinu je jutros primetno pojačano prisustvo bezbednosnih snaga posle sinoćnih nasilja, pljačke i haosa u glavnom gradu Irske, na protestu nakon napada nožem kod jedne škole, u kojem je povređeno troje dece. Javni saobraćaj je jutros normalizovan sa nekim izmenama u centru grada, a u toku je račišćavanje ulica, prenosi „Ajriš independent“.

Ostavite komentar